UE, o nouă măsură de sprijin pentru Ucraina. Taxele pentru exportul de mărfuri au fost anulate timp de un an de zile

Andra Daoud 24.05.2022, 23:58
UE, o nouă măsură de sprijin pentru Ucraina. Taxele pentru exportul de mărfuri au fost anulate timp de un an de zile

Consiliul Uniunii Europene a adoptat o nouă măsură de sprijin pentru Ucraina. Potrivit noii reglementări, comerțul pentru anumite tipuri de mărfuri a fost liberalizat pentru o perioadă de un an de zile. Dispare taxa pentru exporturile ucrainene către Uniunea Europeană. Ce a transmis Consiliul și ce măsuri de sprijin pentru Ucraina au mai fost adoptate recent.

UE adoptă o nouă măsură de sprijin pentru Ucraina

Uniunea Europeană a adoptat o reglementare care duce la liberalizarea temporară a comerțului cu Ucraina, în contextul războiului. „Aceasta înseamnă că, în termen de un an, nu va fi plătită taxa de import pentru toate exporturile ucrainene către Uniunea Europeană. Datorită acestor măsuri, UE va putea sprijini semnificativ economia Ucrainei”, se arată într-un comunicat transmis de Consiliul Uniunii Europene.

UE a mai transmis că războiul provocat de Vladimir Putin a afectat puternic economia Ucrainei, dar și sectorul de producție, infrastructura și transporturile, precum și posibilitatea de a avea acces la Marea Neagră. De asemenea, schimburile comerciale ale Ucrainei cu alte țări din lume au fost afectate, iar consecințele pe plan intern și internațional sunt cât se poate de serioase.

„Războiul de agresiune neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei a avut un impact devastator asupra capacității de producție a țării, infrastructurii de transport și accesului la Marea Neagră, precum și asupra capacității sale de a face comerț cu restul lumii. Consecințele nu pot fi subestimate atât pe plan intern, cât și pe plan internațional, în ceea ce privește impactul asupra securității alimentare”, arată comunicatul Consiliului.

UE, o noua masura de sprijin pentru Ucraina. Taxele pentru exportul de marfuri au fost anulate timp de un an de zile
Ucraina va fi scutita de taxele de export

Pentru ce produse se aplică măsura

Măsura se va aplica pentru un an de zile și vizează în special produsele industriale, fructele, legumele, produsele agricole și pe cele prelucrate care fac obiectul contingentelor tarifare.

Zilele trecute, Ucraina a cerut ajutor pentru a reuși să transporte în siguranță navele cu produse agricole din orașul-port Odesa. Prim-vicepremierul ucrainean a declarat că ar fi imposibil ca aceste produse să fie transportate rutier sau feroviar.

„Ne-ar lua 5, 6, 7 ani să exportăm toate aceste producții agricole pe calea ferată sau rutier. Așa că, în acest moment, este extrem de important pentru noi să deblocăm porturile maritime. Avem nevoie de o garanție de la parteneri, desigur că este o garanție de apărare, o garanție de securitate”, a spus Iulia Sviridenko, prim-vicepremierul Ucrainei.

Ucraina era, până la izbucnirea războiului, al patrulea cel mai mare exportator de cereale la nivel mondial. Din cauza invaziei rusești, Ucraina a fost forțată să exporte cereale pe calea ferată, prin vest, sau prin intermediul barjelor prin micile porturi de pe Dunăre. Ucraina este nevoită să mute 20 de milioane de tone de cereale până la recolta următoare, pentru a evita blocajele și a evita o criză alimentară.

Urmăriți Impact.ro și pe