Uniunea Europeană a decis să intervină în problema generală a Chinei din prezent, confruntându-se cu un nou val pandemic, astfel că a hotărât să ofere vaccinuri gratuite COVID-19 cu scopul de a ajuta la limitarea epidemiei de coronavirus. Anunțul a fost făcut marți de către Financial Times.
Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakide, este responsabil pesntru această nouă măsură de ajutorare, astfel că a coordonat un răspuns la nivel european cu privire la epidemia de COVID-19 din China.
„Comisarul Kyriakides și-a contactat omologii chinezi pentru a-și oferi solidaritate și sprijin, oferind expertiză în domeniul sănătății publice, inclusiv vaccinuri europene adaptate la variante”, a notat Financial Times.
În prezent, China se confruntă cu un val imens de infectări cu coronavirus, după ce a renunțat brusc la doctrina Covid-zero, în vigoare de la începutul pandemiei.
La sfârșitul lunii decembrie, Comisia Naţională pentru Sănătate din China a luat decizia de a nu mai publica datele zilnice despre numărul cazurilor de COVID-19 şi cel al deceselor asociate acestei boli, lucru făcut neîncetat de la începutul anului 2020, când a început pandemia.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Comisia nu a dorit să ofere niciun fel de explicaţie pentru această decizie. Cu toate acestea, se pare că statisticile sale nu mai reflectau valul inedit de infectări cu care se confruntă China după renunţarea pe 7 decembrie a strictelor măsuri sanitare din cadrul politicii sale de „zero COVID”, iar acesta pare să fie unul dintre motivele neoficiale.
Până în decursul săptămânii trecute, testele PCR erau aproape obligatorii și permiteau monitorizarea cu fiabilitate a tendinţei epidemiologice. Dar acum toate persoanele infectate realizează teste la domiciliu şi comunică destul de puțin rezultatele autorităţilor sanitare, ceea ce duce la împiedicarea obţinerii unor statistici reale.
„Nu vom mai publica informaţiile zilnice despre epidemie. Centrul chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) va publica informaţiile despre pandemie în scopuri de referinţă şi de cercetări medicale”, a mai spus instituţia, care nu a adăugat nimic legat de tipul sau frecvenţa datelor ce vor fi publicate de CDC.
Cetățenii chinezi nu au putut să nu observe un decalaj destul de mare între infectările în număr mare ale rudelor lor şi statisticile oficiale, astfel că noul anunț a fost primit cu ironii.
„În sfârşit s-au trezit şi au înţeles că nu mai pot să îi păcălească pe oameni. Acesta era cel mai bun şi cel mai mare birou de fabricare a statisticilor false din ţară. Există angajaţi de la crematorii pe aici? Sunteţi copleşiţi? Puteţi să vorbiţi despre asta?”, a scris un utilizator al reţelei de socializare Weibo.