Lucrurile nu stau prea bine în China, iar ceea ce s-a aflat în ultimele zile este de-a dreptul îngrijorător. Se pare că toate crematoriile sunt copleşite, ținând cont că ţara se confruntă cu un val de COVID-19 destul de dur, care ameninţă cel mai mult persoanele în vârstă, vulnerabile, mai ales că multe dintre acestea sunt nevaccinate.
Vreme de trei ani, cetățenii chinezi cu trăit cu restricţii sanitare stricte, într-o politică „zero COVID”, care a făcut posibilă protejarea celor mai expuşi riscului. Cu toate acestea, China a decis să ridice brusc majoritatea acestor măsuri la începutul lunii decembrie, aici fiind incluse și testele de screening cvasi-obligatorii, iar din acel moment numărul cazurilor a explodat.
În timp ce spitalele sunt copleşite, medicamentele antigripale lipsesc cu desăvârșire din farmacii, iar ţara este nevoită să învețe să trăiască cu virusul.
Cea mai gravă situație pare să fie la Chongqing (sud-vest), o municipalitate-provincie cu peste 30 de milioane de locuitori, unde la un crematoriu nu mai sunt locuri pentru depozitarea cadavrelor. Astfel că numărul acestora este mult mai mare decât în anii precedenți, a declarat un angajat sub protecția anonimatului.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Cu toţii suntem foarte ocupaţi, nu mai este loc pentru cadavre în camerele frigorifice”, a notat angajatul care nu a putut preciza dacă aceste decese sunt asociate COVID-19.
Însă nu numai la Chongqing se întâmplă acest lucru, ci și la celălalt capăt al ţării.
„Evident că suntem ocupaţi, ce loc nu este (ocupat) în acest moment?”, a declarat, de asemenea, reprezentantul unui crematoriu din Baoding, lângă Beijing, situat la 1.300 km distanţă.
Astfel că în Baoding, autorităţile au anunţat alte cinci decese în cursul acestei zile, după ce în ziua precedentă au fost înregistrate două. Însă experții sunt de părere că aceste sunt subestimate.
Tot astăzi, în faţa crematoriului Dongjiao din Beijing erau marţi mai mult de o sută de vehicule care aşteptau să intre, majoritatea fiind dricuri decorate cu panglici de culoare închisă şi buchete de flori. Instituţia nu a vrut să vorbească despre cauza acestor decese.
O situație asemănătoare se petrece și la Guangzhou, un crematoriu a raportat o situaţie destul de îngrijorătoare.
„Incinerăm peste 40 de cadavre pe zi, comparativ cu o duzină înainte. Suntem de trei până la patru ori mai ocupaţi faţă de anii precedenţi”, a declarat un angajat al crematoriului sub protecţia anonimatului.
Se pare că sfârşitul politicii „zero COVID” a Chinei a dus reale îngrijorări cu privire la infecţiile răspândite pe scară largă în rândul unei populaţii extrem de vulnerabile, fiind în mare parte nevaccinată şi cu imunitate naturală insuficientă, care riscă să suprasolicite sistemul sanitar şi să ducă la 2 milioane de decese.