Schimbare uriașă făcută de China. Motivul pentru care renunță la publicarea datelor zilnice despre cazurile de COVID-19

Elena Avramescu 25.12.2022, 12:40
Schimbare uriașă făcută de China. Motivul pentru care renunță la publicarea datelor zilnice despre cazurile de COVID-19

Începând de astăzi, Comisia Naţională pentru Sănătate din China, care funcţionează ca un minister de resort, a luat decizia să nu mai publice datele zilnice despre numărul cazurilor de COVID-19 şi cel al deceselor asociate acestei boli, lucru care s-a întâmplat de la începutul anului 2020. Anunţ oficial a făcut făcut în această dimineață, potrivit Agerpres.

China nu mai publică datele zilnice despre cazurile de COVID-19

Lucrul care a surprins cel mai mult a fost acela că a fost decis de către Comisie să nu ofere niciun fel de explicaţie pentru această decizie. Cu toate acestea, se pare că statisticile sale nu mai reflectau valul inedit de infectări cu care se confruntă China după renunţarea pe 7 decembrie a strictelor măsuri sanitare din cadrul politicii sale de „zero COVID”, iar acesta pare să fie unul dintre motivele neoficiale.

Până în cursul zilei de azi, testele PCR erau aproape obligatorii și permiteau monitorizarea cu fiabilitate a tendinţei epidemiologice. Dar acum toate persoanele infectate realizează acum teste la ele acasă şi comunică mult prea puțin rezultatele autorităţilor sanitare, lucru care împiedică obţinerea unor statistici reale.

„Începând de astăzi, nu vom mai publica informaţiile zilnice despre epidemie. Centrul chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) va publica informaţiile despre pandemie în scopuri de referinţă şi de cercetări medicale”, a mai spus instituţia, care nu a adăugat nimic legat de tipul sau frecvenţa datelor ce vor fi publicate de CDC.

Până acum, cetățenii chinezi au observat un decalaj destul de mare între infectările în număr mare ale rudelor lor şi statisticile oficiale, astfel că noul anunț a fost primit cu o serie de ironii.

Beijingul intensifică carantina COVID. Locuitorii din Shanghai denunță regulile inegale
COVID in China

„În sfârşit s-au trezit şi au înţeles că nu mai pot să îi păcălească pe oameni. Acesta era cel mai bun şi cel mai mare birou de fabricare a statisticilor false din ţară. Există angajaţi de la crematorii pe aici? Sunteţi copleşiţi? Puteţi să vorbiţi despre asta?”, a scris un utilizator al reţelei de socializare Weibo.

În ultimele zile, mai multe crematorii contactate de AFP au raportat un flux extrem de mare de cadavre, lucru total neobișnuit, însă situaţia a fost de cele mai multe ori ignorată de mass-media chineze. În pofida acestui lucru, companiile mass-media din China au evocat spitale aflate sub presiune din cauza că soseau extrem de mulți bolnavi şi a penuriei de medicamente împotriva febrei.

După ridicarea restricţiilor sanitare, China a anunţat doar şase decese de COVID-19, însă foarte mulți vârstnici nu au finalizată încă schema de vaccinare completă şi alcătuiesc prima categorie de risc în faţa virusului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...