UE ar putea limita Rusia de la finanțele Fondului Monetar Internațional, după invazia din Ucraina

Ana Anitoiu 04.03.2022, 16:52
UE ar putea limita Rusia de la finanțele Fondului Monetar Internațional, după invazia din Ucraina

UE ar putea limita Rusia de la finanțele Fondului Monetar Internațional (FMI), după invazia din Ucraina. Această măsură ar întări presiunea resimțită deja de economia Moscovei, ce ar deveni și mai izolată în contextul războiului declanșat de președintele rus Vladimir Putin.

Ce opțiuni sunt luate în considerare în privința drepturilor Rusiei în FMI

O opțiune luată în considerare este interzicerea totală a accesului Rusiei la Fondul Monetar Internațional, deși unii dintre oficialii UE cred că ar fi foarte dificil să fie luată această măsură, dacă nu chiar imposibil.

„Există o discuție în acest sens, dar interzicerea totală a accesului Rusiei este probabil un scenariu nerealist, din cauza numărului de voturi necesar”, a spus un oficial din zona euro, referindu-se la sprijinul masiv ce ar fi necesar pentru a se întâmpla acest lucru, inclusiv din partea Chinei.

Printre alte opțiuni discutate se numără suspendarea dreptului de vot al Rusiei, precum și blocarea accesului acestei țări la drepturile speciale de tragere (SDR) – moneda virtuală a Fondului Monetar Internațional, potrivit Reuters.

Rusia a devenit izolată din punct de vedere economic după ce forțele ruse au invadat Ucraina în cel mai mare atac din Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial până în prezent. Sancțiunile referitoare la Fondul Monetar Internațional ar putea face parte dintr-o nouă rundă de pedepse, în contextul în care Ucraina a început cea de-a doua săptămână de război.

UE ar putea limita Rusia de la finantele Fondului Monetar International, dupa invazia din Ucraina
Rusia s-ar putea confrunta cu sanctiuni si in privinta accesului la Fondul Monetar International

Ce îngrijorare au SUA și UE în privința Rusiei. O altă opțiune, dorită, dar improbabilă

Rusia a fost deja lovită de o înghețare a activelor băncii sale centrale, o interdicție în privința accesului în spațiul aerian al Uniunii Europene, Canadei și Statelor Unite ale Americii, excluderea unor bănci ale sale din sistemul internațional de plăți SWIFT, precum și sancțiuni împotriva unui grup de magnați ruși.

Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană se tem acum că Moscova, lăsată fără rezervele de 630 de miliarde de dolari, ar putea avea acces la rezerve de 17 miliarde de dolari din Fondul Monetar Internațional – bani pe care i-a primit anul trecut, când FMI le-a acordat fonduri pentru a lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

Pentru a cheltui cei 17 miliarde de dolari în SDR, Rusia ar trebui să găsească țări dispuse să le schimbe în dolari, euro, lire sterline, yen sau yuani – scenariu pe care mulți specialiști îl consideră improbabil.

Oficialii au confirmat că nu se vorbește doar despre limitarea drepturilor Rusiei în ceea ce privește FMI și blocarea accesului acesteia la SDR. Se mai discută și despre apartenența Moscovei la Fondul Monterar Internațional.

„Există o discuție referitoare la excluderea Rusiei din toate instituțiile financiare internaționale”, a spus un alt oficial din zona euro, adăugând că, totuși, principala discuție este aceea de a împiedica Moscova să folosească SDR.

Totuși, excluderea Rusiei cu totul din FMI ar putea să nu fie legală, conform unui alt oficial. Acesta a precizat că nu s-a luat această măsură nici pentru țări membre vinovate de genocid, deoarece pentru acest lucru ar fi nevoie de o dovadă de încălcare a legislației referitoare la acordul FMI.

Unul dintre oficialii europeni consultați de Reuters a spus că drepturile Rusiei la FMI sunt analizate, pe fondul îngrijorărilor ce există conform căror Moscova ar putea folosi Fondul Monetar Internațional pentru a evita sancțiunile ce au fost impuse împotriva Băncii Centrale a Rusiei. Acesta a adăugat că s-ar putea opune demersului înăspririi sancțiunilor unele state precum China și India.

De altfel, parlamentarii republicani din Statele Unite ale Americii i-au cerut secretarului de Trezorerie al SUA, Janet Yellen, să blocheze capacitatea Rusiei de a schimba rezervele de 17 miliarde de dolari primite de la FMI anul trecut. Aceștia au spus că alocarea de 650 de miliarde de dolari din drepturile speciale de tragere membrilor FMI a subminat anterior sancțiunile împotriva Rusiei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...