Viktor Orban: „Ungaria nu se va opune prin veto sancțiunilor UE împotriva Rusiei”

Mihnea Tălău 03.03.2022, 12:25
Viktor Orban: „Ungaria nu se va opune prin veto sancțiunilor UE împotriva Rusiei”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat joi că Budapesta nu se va opune prin veto sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei, iar unitatea celor 27 de membri ai blocului este primordială, având în vedere războiul din Ucraina, pe care Ungaria îl condamnă fără echivoc.

Orban, care a fost puternic criticat de opoziția ungară pentru legăturile sale de prietenie cu Rusia, a semnalat ceea ce el a numit o ajustare a relațiilor din cauza războiului, adăugând însă că acest lucru nu ar trebui să aibă un impact asupra acordurilor energetice.

„Nu vom bloca UE să impună sancțiuni Rusiei”

Săptămâna aceasta, Ungaria s-a alăturat inițiativei a opt lideri UE de a începe discuțiile de aderare cu Ucraina vecină, dar Ungaria, membră NATO, a respins transportul de arme letale prin teritoriul său către vecinul său estic, informează Reuters.

„În ceea ce privește sancțiunile, nu ne vom opune prin veto. Nu vom bloca UE să impună sancțiuni Rusiei. Acum, unitatea UE este primordială”, a declarat Orban pentru site-ul de știri mandiner.hu într-un interviu publicat joi.

Legăturile Ungariei cu Rusia au fost „echilibrate și corecte” până în trecutul foarte recent, dar acest lucru s-a schimbat, a spus el.

„Începutul războiului a creat o situație nouă și pentru Ungaria”, a spus Orban. „Trebuie să ajustăm obiectivele și interesele Ungariei în această nouă situație”.

Ucrainenii se tem si de Ungaria, nu doar de vecinii rusi
Ucrainenii se tem si de Ungaria, nu doar de vecinii rusi

Peste 100.000 de refugiați au fugit din calea războiului în Ungaria

Orban, în vârstă de 58 de ani, se confruntă cu alegeri peste puțin peste patru săptămâni, dar campania sa a fost complicată de inflația în creștere, de înghețarea finanțării UE din cauza unei dispute privind standardele democratice și de consecințele războiului din Ucraina.

„Condamnăm atacul rusesc, deoarece au lansat un război împotriva Ucrainei„, a mai spus Viktor Orban.

Miercuri, ministrul său de externe a declarat că Ungaria a acceptat deja peste 100.000 de refugiați care au fugit din calea războiului.

Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...