Problema care va dispărea din Uniunea Europeană până în 2030. E vorba de o categorie socială

Stan Filon 02.03.2022, 09:17
Problema care va dispărea din Uniunea Europeană până în 2030. E vorba de o categorie socială

Liderii Uniunii Europene vor să se ocupe de o problemă foarte gravă cu care se confruntă pe bătrânul continent. Această problemă durează de ani și ani de zile, însă cu toții sunt deciși să scape de ea până în anul 2030. În acest sens, reprezentanții țărilor din UE au adoptat luni, undeva lângă Paris, un plan de lucru concret. Vorbim despre oamenii fără adăpost, care nu vor mai exista în anul 2030, deoarece cu toții vor avea un cămin. Cel puțin așa se susține în proiectul adoptat.

Uniunea European vrea ca problema persoanelor fără adăpost să dispară până în 2030

Țările din Uniunea Europeană au căzut de acord asupra unui proiect măreț, care vrea să aibă finalitatea în 2030. În acest sens, reprezentanții țărilor din UE au adoptat luni un plan ce îi vizează direct pe oamenii străzii. Politicienii s-au decis ca până în anul 2030 niciun om să nu mai fie pe străzi, chiar dacă pare greu de crezut.

„2030 este o piatră de hotar, o formă de ideal, pentru a spune că suntem cu toţii conduşi de un obiectiv comun”, a justificat ministrul francez delegat pentru locuinţe, Emmanuelle Wargon.

Uniunea European vrea ca problema persoanelor fara adapost sa dispara pana in 2030
Uniunea European vrea ca problema persoanelor fara adapost sa dispara pana in 2030

Începe un recensământ special

„Vom încerca să tindem spre zero. Întotdeauna avem oameni pe care nu i-am mai recuperat. Dar trebuie mai întâi să reducem numărul şi mai ales să scurtăm durata în care oamenii sunt fără adăpost, fără casă, fără locuinţă”, a adăugat comisarul european pentru drepturi sociale, socialistul luxemburghez Nicolas Schmit.

Acest plan a fost adoptat sub preşedinţia franceză a UE și vine după crearea unei platforme europene, decisă în iunie 2021 sub preşedinţia portugheză şi coordonată de fostul prim-ministru belgian Yves Leterme. În rimul rând, acest plan are în vedere cunoașterea cu exactitate a numărului de persoane fără adăpost din Uniunea Europeană.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Așadar, Parlamentul European a propus demararea unei campanii de recensământ pe o perioadă foarte scurtă în întreaga UE, pentru a avea date comparabile. Organismul care va centraliza aceste date va fi Eurostat, care va colecta aceste cifre începând cu anul 2023. Acesta va primi datele exacte cu numărul de persoane fără locuință, ca parte a anchetei sale privind condiţiile de viaţă.

Câți oameni sunt fără adăpost în UE

Comisia Europeană, în parteneriat cu OCDE, va lucra la rândul său la o clasificare precisă a diferitelor situaţii (pe stradă, în cazări de urgenţă, la rude etc), pe când alte proiecte urmăresc să evidenţieze bunele practici în acest domeniu, cum ar fi crearea unui premiu european pentru a recompensa cele mai bune iniţiative.

Pentru anul 2024 este programată o campanie de conştientizare la nivel european în urma căreia Comisia Europeană va încuraja statele membre să aloce mai multe fonduri europene politicilor de locuinţe şi cazare. Potrivit Federaţiei europene a asociaţiilor naţionale care lucrează cu persoanele fără adăpost (Feantsa) numărul persoanelor fără adăpost din UE ar fi undeva la 700.000.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...