Ucraina și-a angajat cei mai buni avocați din lume. Ministerul de Externe a făcut anunțul

Cătălina Burghelea 16.03.2022, 13:37
Ucraina și-a angajat cei mai buni avocați din lume. Ministerul de Externe a făcut anunțul

Guvernul de la Kiev a anunțat că lucrează la o decizie prin care să oblige Rusia să plătească pentru prejudiciul cauzat Ucrainei, cu implicarea celor mai buni avocați din lume. Oficialii ucraineni vor să primească contribuții din partea Moscovei. Oksana Zolotareva, directorul Departamentului de Drept Internațional al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, a declarat acest lucru, miercuri dimineață, la Curtea Internațională de Justiție.

Cei mai buni avocați din lume apără drepturile Ucrainei

Oksana Zolotareva a menționat că echipa juridică a Ucrainei, împreună cu autoritățile executive, Ministerul Economiei și cel al Energiei, precum și alte instituții de aplicare a legii lucrează la diferite platforme care să stabilească vinovăția legală a Rusiei. De asemenea, țara condusă de Volodimir Zelenski vrea despăgubiri de la Federația Rusă. Pentru ca aceste dorințe să se îndeplinească, Ucraina și-a angajat cei mai buni avocați din lume.

„Există mai multe moduri (n.r. – prin care Rusia să fie pedepsită). În primul rând, punerea în aplicare a hotărârii Curții Internaționale de Justiție a ONU atunci când aceasta va fi pronunțată – poate fi ceva mai târziu, dar, din păcate, justiția internațională nu este atât de rapidă. În al doilea rând, în conformitate cu normele de drept penal și procedurile penale (în cadrul Curții Penale Internaționale), precum și cu deciziile politice ale țărilor partenere”, a declarat Zolotareva, potrivit presei din Ucraina.

Guvernul de la Kiev vrea despăgubiri de la Rusia pentru prejudiciul cauzat

Întrebat ce plan are Ucraina ca să forțeze Rusia să respecte hotărârile instanțelor internaționale privind despăgubirile, Ministerul de Externe a spus că problema este în curs de rezolvare, la fel și căutările de soluții adecvate. Oksana Zolotareva a afirmat că, după cel de-Al Doilea Război Mondial, comunitatea internațională nu a fost pregătită pentru acțiuni atât de îndrăznețe și agresive precum cele ale Ucrainei împotriva Rusiei.

„De aceea, mai mult ca oricând avem nevoie de soluții creative, la care lucrăm cu implicarea celor mai buni avocați din lume”, a subliniat șefa Departamentului de Drept Internațional al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei.

Zolotareva a refuzat să detalieze decizia, spunând că „diplomația și legea iubesc, în primul rând, tăcerea”.

„Știm că Rusia a recrutat și niște avocați pentru a respinge astfel de atacuri asupra Ucrainei”, a evidențiat avocata.

Pagube de ordinul sutelor de miliarde de dolari

După o întâlnire cu prim-ministrul și viceprim-miniștrii Poloniei, precum și cu prim-miniștrii Sloveniei și ai Republicii Cehe, premierul ucrainean Denîs Șmîhal a declarat că, potrivit estimărilor preliminare, pierderile directe ale Ucrainei, din cauza agresiunii ruse, se ridică la peste 500 de miliarde de dolari! Prim-ministrul a făcut aceste comentarii la întâlnirea cu liderii a trei state vecine – Cehia, Polonia și Slovenia – care au venit, marți, cu trenul la Kiev, în semn de solidaritate cu poporul cotropit de ruși.

Anterior, ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei, Denis Monastyrsky, a precizat că Rusia a distrus, în totalitate sau parțial, 3.500 de facilități de infrastructură ale Ucrainei.

Războiul Rusia-Ucraina durează de 21 de zile. Invazia a început în 24 februarie, la ordinul președintelui rus Vladimir Putin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...