La cât se ridică daunele provocate de Rusia în Ucraina. Suma este mult mai mare decât se credea inițial

Cătălina Burghelea 16.03.2022, 08:42
La cât se ridică daunele provocate de Rusia în Ucraina. Suma este mult mai mare decât se credea inițial

Ucraina este bombardată de trei săptămâni de armata rusă. În 21 de zile, orașe întregi au fost distruse sau rase de pe fața pământului, iar daunele provocate de război sunt de ordinul sutelor de miliarde. Premierul ucrainean Denîs Șmîhal a dezvăluit suma la care se ridică pagubele create de invazia rusă. Este mult mai mare decât se credea inițial.

Daune uriașe în Ucraina

Unul dintre cele mai distruse orașe ucrainene este Mariupol. Condițiile de aici sunt „de nesuportat” sau „iadul pe pământ”, au declarat locuitorii, pentru CNN. Oamenii au fugit din orașul asediat din sud-estul Ucrainei, în timp ce imaginile șocante cu drone și fotografiile din satelit arată dezastrul total provocat de bombardamentul rusesc.

Serghei Orlov, viceprimarul Mariupolului, a spus că forțele ruse „distrug” orașul cu ​​atacuri regulate.

„Ieri, am numărat 22 de avioane care bombardau orașul nostru și cel puțin 100 de rachete. Pagubele sunt îngrozitoare”, a spus el, marți.

Imaginile dovedesc amploarea dezastrului creat de Rusia

Imaginile din satelit ale Maxar Technologies arată amploarea pagubelor, inclusiv locuințe care mocneau după ce se pare că au suferit atacuri rusești. Situația nu diferă nici în capitala Kiev.

„Multe străzi au fost transformate într-un morman de oțel și beton. Oamenii s-au ascuns de săptămâni în subsol”, a declarat Oleksiy Kuleba, șeful regiunii capitalei la televiziunea ucraineană, potrivit ABC.

Deși forțele terestre ruse au rămas în afara capitalei ucrainene Kiev, Moscova și-a intensificat atacurile cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra zonelor rezidențiale și a infrastructurii, pentru a uza rezistența ucraineană.

Cine este omul alaturi de care Putin a planuit razboiul din Ucraina. El e singurul de la care liderul rus accepta sfaturi

La ce sumă se ridică pagubele create de invazia rusă

Ca răspuns la atacurile de marți ale armatei lui Putin, comandamentul militar ucrainean a interzis circulația pe străzile din Kiev aproximativ 35 de ore. Cetățenii ar trebui să rămână în casele sau adăposturile lor, cu excepția cazului în care au un permis special.

Tot marți, premierul ucrainean Denîs Șmîhal a dezvăluit că țara sa a suferit daune de peste 500 de miliarde de dolari, de la începutul invaziei. Ministrul nu a vorbit despre cum exact ar putea fi colectați banii pentru reparații, dar a menționat confiscarea proprietăților rusești în străinătate. Acesta a adăugat că Ucraina va căuta și asistență financiară de la aliați.

Premierul a făcut aceste comentarii la întâlnirea de marți cu liderii a trei state vecine – Cehia, Polonia și Slovenia – care au venit cu trenul la Kiev, în semn de solidaritate.

Pe măsură pe zilele au trecut, estimările pagubelor provocate de Rusia au suferit modificări. Inițial, s-a spus că ar fi vorba de 100 de miliarde de dolari.

SUA sar în ajutorul Ucrainei

Preşedintele american Joe Biden urmează să anunțe, miercuri, o asistenţă suplimentară de securitate pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari, pentru a ajuta Kievul să facă faţă invaziei ruse, a declarat, marţi seară, un oficial al Casei Albe. Liderul de la Casa Albă va face acest anunţ după o intervenţie video a omologului său ucrainean Volodimir Zelenski în faţa Congresului SUA.

„În total, preşedintele a autorizat două miliarde de dolari în materie de securitate, de la începutul administraţiei (Biden). Statele Unite rămân, de departe, cel mai mare donator de ajutor de securitate al Ucrainei”, a punctat oficialul.

Potrivit programului oficial, Biden urmează să vorbească miercuri, la ora 11:45 (15:45 GMT), despre ajutorul Statelor Unite acordat Ucraina. Zelenski va lua cuvântul la ora 13:00 GMT în faţa Congresului american.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...