Zelenski, ultimatum pentru Rusia. Cui cere demisia: „Dacă nu vă opuneți războiului, pierdeți totul”

Cătălina Burghelea 16.03.2022, 11:38
Zelenski, ultimatum pentru Rusia. Cui cere demisia: „Dacă nu vă opuneți războiului, pierdeți totul”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține, miercuri, 16 martie, un discurs video în Congresul american, pentru a cere mai mult ajutor în lupta cu Rusia. Deși nu este clar dacă liderul de la Kiev va face presiuni asupra președintelui Joe Biden pentru ca NATO să impună o zonă de excludere a zborului, acesta va urmări discursul lui Zelenski, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.

Zelenski cere demisia „tuturor oficialilor Federației Ruse”

În timpul unui discurs nocturn, susținut azi-noapte, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut direct înalților oficiali ruși și personalităților mass-media să demisioneze din funcțiile lor și să ia atitudine împotriva invaziei țării sale.Vorbind din capitala ucraineană Kiev, liderul s-a adresat direct „tuturor oficialilor Federației Ruse”.

„Dacă rămâneți în funcție, dacă nu vă opuneți războiului, comunitatea internațională vă va lipsi de tot”, a avertizat Zelenski. „Tot ce ați câștigat de-a lungul anilor. Acest lucru se face deja”, a continuat președintele ucrainean, potrivit BBC.

„Același lucru este valabil și pentru sistemul de propagandă”, a continuat acesta. „A patra ramură a puterii din Rusia. Dacă rămâi să lucrezi pentru propagandă, te expui unui risc mult mai mare decât dacă pleci, a explicat liderul de la Kiev.

„Renunță! Câteva luni fără un loc de muncă este cu siguranță mai bine pentru tine decât o viață întreagă de persecuție internațională”, a conchis el.

Cât despre negocierile de pace între delegația rusă și cea ucraineană, ajunse la a patra rundă de discuții marți, președintele Ucrainei a indicat progrese. Zelenski a dezvăluit că „pozițiile din negocieri sună deja mai realiste” și a adăugat că „mai este nevoie de timp pentru ca deciziile să fie în interesul Ucrainei”.

Mesaj pentru populația ucraineană

Anterior, Volodimir Zelenski și-a îndemnat cetățenii să se țină tari, în timp ce forțele ruse au invadat suburbiile Kievului, dar s-au confruntat cu o rezistență puternică din partea soldaților care i-au împiedicat până acum să pună mâna pe oricare dintre cele mai mari orașe ale țării.

În ziua în care oamenii se adăposteau, fugeau sau se înarmau cu arme improvizate, președintele lor a apărut la televizor chiar înainte de miezul nopții, ora locală, și i-a chemat să lupte.

„În această seară (n.r. – vineri, 11 martie), inamicul va folosi toate forțele pe care le are la dispoziție pentru a ne sparge rezistența”, a spus Zelenski, la câteva ore după ce a avertizat că sabotorii ruși au intrat în capitală și că încercau să-l omoare. „Trebuie să perseverăm în seara asta. Soarta Ucrainei este decisă chiar acum”, a mai transmis acesta.

Discuțiile dintre Rusia si Ucraina. Zelenski: „Pozitiile de negociere suna mai realist”. Ce spune Moscova despre un acord

NATO ajută Ucraina cu arme și sisteme de apărare aeriană

Între timp, statele membre NATO s-au angajat să continue furnizarea de arme militare Ucrainei, inclusiv sisteme de apărare aeriană

„Suntem în asta pe termen lung”, a precizat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, după ce alianța a avut o întâlnire de criză.

SUA, UE și Marea Britanie au decis, de asemenea, să impună sancțiuni directe lui Putin și Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...