Ucraina cere ajutor militar Germaniei. 100.000 de soldaţi ruşi, tancuri şi artilerie aşteaptă la graniţă

Andra Daoud 16.01.2022, 15:59
Ucraina cere ajutor militar Germaniei. 100.000 de soldaţi ruşi, tancuri şi artilerie aşteaptă la graniţă

Ucraina cere ajutor militar de la Germania, în condițiile în care noua șefă a diplomației din Germania se pregătește să efectueze prima vizită la Kiev, după preluarea funcției. Ambasadorul Ucrainei la Berlin i-a cerut acesteia să promită livrări de arme către țara sa, după ce a mai făcut această solicitare și în trecut, însă a rămas de fiecare dată fără răspuns.

Ucraina cere ajutor militar Germaniei

Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrei Melnik, a catalogat drept frustrantă reticența Germaniei de a livra arme Ucrainei, în condițiile în care trupele lui Vladimir Putin sunt comasate la graniță de luni bune. Ambasadorul i-a transmis noii șefe a diplomației germane că este momentul să arate cine este cu adevărat de partea Ucrainei și cine nu. Înainte de prima vizită oficială a Annalenei Baerbock la Kiev, Melnik a transmis că:

Poporul Ucrainei este foarte dezamăgit. Acum este momentul adevărului în legătură cu cine este cu adevărat prieten”.

Actuala coaliție de guvernare din Germania a aprobat recent o politică prin care exportul de arme către zonele de criză este unul restricționat, însă Melnik susține că acest document nu este „Biblia” și că situația din Ucraina este una cât se poate de serioasă.

Lumea este în prezent în cel mai mare pericol de război uriaş în mijlocul Europei, cel mai grav din 1945 încoace”, a subliniat el.

Ucraina îi cere Germaniei de ani de zile să o aprovizioneze cu arme, pentru a se putea apăra împotriva unui eventual atac rus, însă până acum solicitările Kievului nu au primit un răspuns favorabil. Pe de altă parte, politicieni de top din Germania și-au exprimat sprijinul pentru Ucraina și iau în calcul să o aprovizioneze cu arme.

Ucraina cere ajutor militar Germaniei. 100.000 de soldaţi ruşi, tancuri şi artilerie aşteaptă la graniţă
Ucraina cere ajutor militar Germaniei. 100.000 de soldaţi ruşi, tancuri şi artilerie aşteaptă la graniţă

Diplomatul a invocat un argument din dreptul penal

Pentru a-și susține pledoaria, ambasadorul Ucrainei la Berlin a invocat infracțiunea de „a nu acorda ajutor”, menționată în dreptul penal german. El a spus că aceleași principii se aplică și în relațiile dintre țări.

Prin urmare, îndemnăm guvernul german şi în special pe ministrul de externe Baerbock să ajute de urgenţă Ucraina cu armele defensive necesare. Acesta este un imperativ moral şi uman”, a subliniat ambasadorul ucrainean.

În timp ce Rusia continuă să susțină că nu pregătește o invazie asupra Ucrainei, aproape 100.000 de soldați, tancuri și artilerie sunt comasate la granița cu Ucraina. Situația a provocat îngrijorare în rândul liderilor europeni, care speră să îl convingă pe Vladimir Putin pe calea dialogului să renunțe la presiunile pe care le exercită în ultima vreme.

Noi vrem să descurajăm Rusia, avem o analiză convergentă, o hotărâre colectivă de a acţiona şi voinţa de a face UE auzită”, a declarat presei ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian.

Sancţiunile sunt pe masă. Avem convingerea că riscul unei intervenţii ruse în Ucraina este real şi trebuie să fim pregătiţi să reacţionăm”, a spus pentru AFP un alt ministru.

Liderii europeni se tem că Vladimir Putin ar putea oricând să atace Ucraina, pentru că liderul rus este imprevizibil și l-au catalogat drept un jucător de „șah” foarte abil.

Urmăriți Impact.ro și pe