TVA de 9% pentru catering şi alimentaţie publică. Măsura a fost propusă de în cadrul ședinței Biroului Permanent Naţional al PSD

Elena Avramescu 27.06.2022, 14:37
TVA de 9% pentru catering şi alimentaţie publică. Măsura a fost propusă de în cadrul ședinței Biroului Permanent Naţional al PSD

Marcel Ciolacu, preşedintele Partidului Social Democrat, a mărturisit, în cursul zilei de luni, în cadrul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, că a fost propusă revenirea TVA de la 5% la 9% pentru catering şi alimentaţie publică. Atunci când a fost întrebat pentru ce tipuri de produse şi servicii va creşte TVA, conform prezentării făcute de ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, liderul PSD a declarat că este vizată eliminarea anumitor excepţii.

TVA de la 5% la 9% pentru catering

„Este propunerea… de exemplu, pentru catering şi alimentaţie publică era TVA 5%. Şi s-a propus venirea la 9%, cum este şi excepţia pentru alimente, în general. Nu poţi o abordare diferită de la 5% la restaurant, dar 9% în magazine, la zahăr. Vorbim de scoaterea anumitor excepţii, nu de introducere de taxe noi”, a precizat Ciolacu, potrivit Agerpres.

În plus, acesta a subliniat că nu este vorba despre majorări, ci despre eliminarea unor excepţii.

„Nu creşte absolut nimic, este vorba de scoaterea unor excepţii. Ce susţinem noi? Deducerile pe salariu până în 4.500 de lei – suntem total de acord. Iar colegii – şi ministrul, şi colegii, şi eu, personal – continuăm să avem părerea că trebuie venită cu o impozitare progresivă a pensiilor speciale”, a mai spus liderul PSD.

Acesta a spus și dacă va creşte impozitul pe dividende, notând faptul că nu a fost luată o decizie deocamdată în coaliţie şi că hotărârile urmează să fie anunţate miercuri. Totodată, şi-a reiterat susţinerea pentru taxa de solidaritate.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

„Eu îmi menţin părerea că ar fi trebuit… Anumite companii au avut nişte venituri excepţionale, pe perioada pandemiei, pe criza energetică şi acele companii ar fi trebuit, în acest moment să întoarcă – fiindcă li s-a mărit foarte mult cifra de afaceri, cu aceste necazuri picate pe toată lumea – şi mi-aş fi dorit în continuare să venim cu o taxă către educaţie şi sănătate. Nu am convenit-o până acum în coaliţie. Noi avem părerea noastră, cei de la PNL au părerea lor. (…) Este pe o perioadă limitată de timp, cum şi pandemia şi, sperăm, şi criza aceasta”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu a mai notat faptul că susţine implementarea directivei europene în baza căreia companiile să plătească impozite în ţările în care obţin profitul.

„Este dată o directivă europeană astfel încât companiile să plătească impozitele acolo unde au profitul, să nu se mai scoată profitul din ţara respectivă, lucru care se întâmplă în acest moment şi în România. (…) Vom vedea, am avut această discuţie şi cu comisarii europeni, şi cu primii miniştrii social democraţi şi au zis că se încearcă să grăbim să pună în aplicare această directivă la nivelul Comisiei Europene. Absolut pentru toate activităţile, cum e normal. Banii îi faci în România, aici plăteşti toate impozitele”, a mai spus Ciolacu.

În cursul zilei de luni, înaintea şedinţei BPN, Marcel Ciolacu a declarat că până la 1 iulie va fi luată o decizie în ceea ce priveşte măsurile fiscale propuse de către coaliţie.

Urmăriți Impact.ro și pe