Proiect de lege care reduce TVA la energie la 5%. Cu cât se ieftinesc facturile dacă va trece?

Gabriela del Pupo 14.02.2022, 11:07
Proiect de lege care reduce TVA la energie la 5%. Cu cât se ieftinesc facturile dacă va trece?
Un proiect legislativ care ar putea reduce facturile la energie cu 40% va intra în dezbatere la Senat. Legea propusă de parlamentarii care formează Forța Dreptei reduce TVA-ul și alte taxe la 5%. Parlamentarii spun că măsura ar duce la o scădere a costului facturii mai mare decât în cazul compensării pe care o aplică acum guvernanții.

Statul ar trebui să renunțe la taxele pe care le colectează

Ionel Dancă spune că această măsură ar fi mai eficientă decât cea a compensării aplicată acum de guvernanți. Parlamentarii spun că Florin Cîțu ar avea în intenție o astfel de scădere dar că proiectul de lege deja există și doar trebuie adoptat.

Dacă anexa PSD de la guvernare, PNL chiar vrea să reducă taxele și contribuțiile, cum se laudă Cîțu în bula lui de pe Facebook, să înceapă cu taxele din facturile românilor la energie.
Soluția este deja scrisă în proiectul de Lege pe care l-am inițiat alături de colegii parlamentari din Forța Dreptei și așteaptă să intre în dezbatere la Senat, unde președinte este chiar Cîțu.
Proiectul nostru de Lege reduce TVA la 5% la energie și elimină costurilor impuse de stat în factură, precum certificatele verzi, taxa de cogenerare și accizele.
Dai jos taxele încasate de stat și obții o reducere imediată a prețurilor la energie, fără alte scheme birocratice de compensare.
Astfel, de exemplu, pentru luna ianuarie, factura la energie electrică ar fi fost mai mică cu aproape 40%, fără haosul provocat de plafonare și compensare.” a scris Ionel Dancă pe pagina sa de Facebook.

Cum s-ar calcula o factură medie fără aceste taxe?

Prin reducerea taxelor colectate de stat s-ar asigura o scădere a costului facturilor la energie cu până la 40%. De asemenea s-ar putea aplica și o măsură retroactivă pentru lunile noiembrie-martie, timp în care a fost aplicată plafonarea și compensarea prețurilor la energie.
Pentru un consum lunar mediu de 300 KWh, costul de furnizare al energiei electrice, plafonat în luna ianuarie la 0,52 lei/KWh, este de 156 lei.
Guvernul PSD-PNL încasează în plus 66 lei prin TVA și alte taxe incluse în factură astfel încât costul total se majorează cu 42% și ajunge la 222 lei, adică un cost final de 0,74 lei/KWh.
În același timp, Guvernul promite o compensare până la nivelul de 0,68 lei/KWh, adică o compensare de 6 bani pe KWh în cazul de față. Deci, la o factură de de 300 KWh, statul încasează în plus 66 lei și o compensează cu 18 lei, dacă chiar o compensează.
Prin proiectul nostru de lege pentru reducerea prețurilor la energie, statul nu mai încasează decât 5% TVA la costul de furnizare al energiei electrice, adică doar 7,8 lei în plus la aceeași factură de consum de 300 KWh.
Practic, reducem prețul facturii pentru 300 KWh de la 222 lei la 164 lei, ceea ce înseamnă o economie de 58 lei, adică o reducere de aproape 40% raportată la costul energiei de 156 lei.
În plus, am propus simplificarea și extinderea mecanismului de compensare pentru toți consumatorii pentru toată perioada noiembrie-martie, adică o aplicare retroactivă prin regularizare și stornarea facturilor și pentru cei care au depășit nivelul de consum stabilit de lege.”
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...