Turcia refuză să mai fie numită Turkey la nivel internațional. Țara își schimbă numele

Cătălina Burghelea, Cosmin Chelu 23.02.2022, 13:36
Turcia refuză să mai fie numită Turkey la nivel internațional. Țara își schimbă numele

La aproape 100 de ani după ce a devenit o republică independentă, Turcia își revendică identitatea de drept pe scena globală. Țara cunoscută la nivel mondial cu numele său occidental – Turkey – nu mai vrea să fie numită așa. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat deja schimbarea, spunând că numele ales „reprezintă și exprimă cultura, civilizația și valorile națiunii în cel mai bun mod”.

Turcia nu se va mai numi „Turkey” la nivel internațional

De asemenea, Erdogan a dat ordin ca toate mărfurile fabricate în Turcia să fie etichetate cu noul nume, lucru pe care multe mărci au făcut-o de când Adunarea Exportatorilor din Turcia a cerut membrilor săi să facă asta în 2000.

Unele instituții de presă au raportat că schimbarea numelui, despre care Erdogan a spus că va fi folosit în toate comunicările formale și a fost adoptat pe site-urile guvernamentale, este făcută pur și simplu pentru a se distanța de pasărea ce este pusă pe masa americanilor, de Ziua Recunoștinței (curcanul), și de argourile „curcanului” ca „ceva care eșuează” sau „prost”.

De ce a ales „Türkiye”

Pe plan local, însă, se pare că turcilor nu le pasă. Oamenii și-au numit țara Türkiye (care se pronunță aproape la fel ca Turkey, dar cu un „e” moale la sfârșit) de când țara și-a declarat independența în 1923, după ce Imperiul Otoman a fost dezmembrat în urma înfrângerii sale în Primul Război Mondial. Dar Turcia a rămas blocată în traducerile în limba engleză chiar și în interiorul țării sale.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a transmis pe rețelele sociale că Turcia nu se va mai intitula „Turkey”, deoarece denumirea nu mai reprezintă cultura și valorile poporului, potrivit BBC. Astfel, numele țării în limba turcă – „Türkiye” –  va deveni internațional în următoarele săptămâni, când guvernul de la Ankara îl va anunța în cadrul ONU.

„Spuneţi Türkiye”, anunță o postare pe reţelele sociale, pentru a impune schimbarea numelui internaţional al Turciei. Până acum, în limba engleză era „Turkey”, ce face trimitire la curcan. Schimbarea este folosită cu acest scop de a evita confuzii enervante.

Turcia ar putea renunta la testele PCR obligatorii pentru romani, inainte de 1 iunie

Doar versiunea în limba turcă este acceptată de Erdogan

Turcia, „Turkei” (în limba germană), „Turquie” (franceză) sau „Turkey” (engleză), a apărut pe cenuşa Imperiului Otoman, în anul 1923. La aproape un secol de atunci, preşedintele ţării a hotărât că numele internaţional al ţării sale va fi exclusiv versiunea în limba turcă, și anume „Türkiye”.

Ce reprezintă noul nume

Potrivit Administrației Prezidențiale, Türkiye „reprezintă şi exprimă cel mai bine cultura, civilizaţia şi valorile naţiunii turce”. Totuşi, nu toată lumea este de acord cu această modificare. Unii specialiști avertizează că denumirea s-ar putea lovi de nişte probleme, pentru că litera „ü” nu există în alfabetul multor limbi. Pentru această problemă, autorităţile de la Ankara iau în calcul folosirea literei „u” simplă în loc de „ü”, adică „Turkiye”.

Deocamdată, noul nume „Türkiye” este folosit des doar de postul public de radio TRT în limba engleză şi de diferite servicii ale agenţiei de ştiri publice Anadolu, plus ambasadele şi organismele oficiale. Potrivit TRT, la o simplă căutare a cuvântului „turkey” pe Google apare un amestec confuz de imagini, articole şi definiţii care asociază Turcia cu tradiţionalul curcan servit de americani, de Ziua Recunoştinţei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...