Turcia, în discuții cu Rusia și Ucraina asupra coridorului de export de cereale

Elena Avramescu 26.05.2022, 14:30
Turcia, în discuții cu Rusia și Ucraina asupra coridorului de export de cereale

Turcia este în negocieri cu Rusia și Ucraina pentru deschiderea unui coridor prin Bosfor pentru exporturile de cereale din Ucraina, a declarat joi un înalt oficial turc pentru Reuters. Porturile Ucrainei la Marea Neagră au fost blocate de când Rusia a invadat în februarie și peste 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în silozuri acolo.

Turcia va purta discuții cu Rusia și Ucraina cu privire la coridorul de export de cereale

Rusia și Ucraina reprezintă aproape o treime din aprovizionarea globală cu grâu, iar lipsa exporturilor din Ucraina contribuie la o criză alimentară globală în creștere.

„Turcia negociază atât cu Rusia, cât și cu Ucraina pentru exportul de cereale din Ucraina. Cu un coridor care urmează să fie deschis din Turcia, a existat o cerere ca acest cereale să ajungă pe piețele vizate. Negocierile sunt încă în desfășurare”, a spus oficialul, cerând anonimatul, deoarece discuțiile au fost confidențiale, potrivit Reuters.

Biroul președintelui Tayyip Erdogan nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Viceministrul rus de externe Andrei Rudenko a declarat miercuri că Moscova este pregătită să ofere un coridor pentru navele care transportă alimente în schimbul ridicării unor sancțiuni occidentale.

Turcia este vecină cu Ucraina și Rusia la Marea Neagră și are relații bune cu ambele, chiar dacă a condamnat invazia.

Separat, alte două persoane familiarizate cu chestiunea au confirmat și discuțiile despre faptul că Turcia a ajutat ca cerealele să fie expediate din Ucraina. Unul dintre oameni a spus că, în ciuda faptului că este membru NATO, Turcia a fost văzută ca fiind mai „neutră” de către Rusia decât alți membri occidentali ai alianței.

Ucraina face apel la deblocarea porturilor pentru a fi evitata o criza alimentara mondiala
Cereale

„Turcia este pregătită să contribuie la un fel de monitorizare a acestor exporturi de la Odesa prin Marea Neagră, deoarece Turcia este în mod tradițional foarte puternică în Marea Neagră și sunt gata să ajute”, a declarat miercuri un înalt diplomat european, cu condiția ca anonimat.

Turcia are deja două fregate, două submarine și o jumătate de duzină de nave de patrulare și atac rapid în Marea Neagră și multe altele ar putea fi convocate rapid pentru o astfel de misiune, a declarat Yoruk Isik, șeful consultanței Bosphorus Observer din Istanbul.

Ar putea, ipotetic, să patruleze rutele coridoarelor alimentare și, de asemenea, să măture după mine, pe care Rusia și Ucraina se acuză reciproc că le-au plantat.

Între timp, secretarul general al ONU Antonio Guterres, care a vizitat Moscova și Kievul luna trecută, a fost în contact cu Rusia, Ucraina, Turcia, Statele Unite și Uniunea Europeană, încercând să negocieze ceea ce el numește „un pachet de înțelegere” pentru a relua exporturile de alimente și exporturile rusești de alimente și îngrășăminte.

Cu toate acestea, există multe obstacole în calea oricărui acord, inclusiv cererile Rusiei pentru ridicarea unor sancțiuni în schimb, minele aflate în derivă și costurile prohibitive ale asigurării rutei maritime, spun oficialii și analiștii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...