Șeful ONU, Antonio Guterres: „Republica Moldova este cel mai fragil vecin al Ucrainei”

Mihnea Tălău 10.05.2022, 15:12
Șeful ONU, Antonio Guterres: „Republica Moldova este cel mai fragil vecin al Ucrainei”

Secretarului general al ONU, Antonio Guterres, a declarat în timpul unei vizite efectuate luni la Chișinău că Republica Moldova este „cel mai fragil vecin al Ucrainei”, iar consecințele războiului din apropiere al Rusiei sunt „prea înfricoșătoare pentru a fi luate în considerare”.

Antonio Guterres a vizitat Republica Moldova

Vizita șefului ONU în Republica Moldova – care nu este membră a NATO și este una dintre cele mai sărace țări din Europa – are loc după o serie de incidente tulburătoare care au zguduit regiunea separatistă pro-rusă Transnistria din Moldova, transmite Euronews.

Transnistria, o mică fâșie de pământ cu o populație de aproximativ 470.000 de locuitori, se află sub controlul autorităților separatiste de la războiul din 1992 cu Moldova.

Republica Moldova, intre Est si Vest. Razboiul din Ucraina alimenteaza o batalie pentru viitorul tarii

Rusia are în jur de 1.500 de soldați în regiunea separatistă, aparent în calitate de forțe de menținere a păcii.

La sfârșitul lunii aprilie, trei bărbați au lansat grenade asupra biroului de securitate de stat din regiune, iar două mari antene de emisie au fost doborâte o zi mai târziu.

„Sunt profund îngrijorat de continuarea și posibila extindere a războiului pe care Rusia îl duce în Ucraina”

Vineri, poliția din Transnistria a declarat că dispozitive explozive au fost lansate de o dronă, lăsând cratere de 1 metru adâncime în apropierea unui sat.

„Sunt profund îngrijorat de continuarea și posibila extindere a războiului pe care Rusia îl duce în Ucraina”, a declarat Guterres, adăugând că suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova „nu trebuie să fie amenințate sau subminate”.

„Moldova se află în prima linie a păstrării, păcii și stabilității în lume. Cu un război atât de aproape și cu diviziunile care sunt acum. Speranța mea este că va exista un simț clar al responsabilității tuturor actorilor”, a spus el.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut marți, 10 mai, o întrevedere cu Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, care se află într-o vizită la Chișinău.

Întrucât Maia Sandu a lipsit la întâlnirea din 9 mai, Guterres a susținut o conferință de presă comună cu premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...