„Trebuie să părăsim NATO”. Un viitor candidat francez la prezidențiale face campanie pentru păstrarea relațiilor cu Rusia

Beatrice Dumitru 19.01.2022, 14:39
„Trebuie să părăsim NATO”. Un viitor candidat francez la prezidențiale face campanie pentru păstrarea relațiilor cu Rusia

Într-un moment în care NATO și aliații săi încearcă să rezolze criza din Ucraina, un viitor candidat la alegerile prezidențiale din Franța susține că țara sa ar trebui să părăsească Alianța Nord-Atlantică. Mai mult, spune că Franța ar trebui să pĂstreze relațiile cu Rusia, acuzată că a adunat trupe la granița cu Ucraina.

„Franța trebuie să părăsească NATO”

Franța trebuie să părăsească NATO pentru a-și restabili independența în afacerile militare, a declarat parlamentarul francez și liderul partidului La France Insoumise, Jean-Luc Melenchon, care intenționează să candideze la alegerile prezidențiale din aprilie. La ultimul scrutin din Hexagon, a câștigat mai mult de 19% dintre voturi.

Melanchon a mai spus că ieșirea Franței din NATO, a cărei membru este încă de la semnarea Tratatul Atlanticului de Nord, la 4 aprilie 1949, la Washington, ar însemna „să nu se implice în aventuri militare ale nord-americanilor”.

Trebuie să părăsim NATO. În primul rând, aș dori să ne restabilim suveranitatea militară. Franța, care are forțe de descurajare nucleară, ar trebui să fie independentă și să nu depindă de SUA în ceea ce privește producția de arme”, a subliniat Melenchon, citat de agenția TASS.

„De ce trebuie să protejăm granițele Ucrainei?”

Mai mult, liderul extremei stângi franceze susține că „o politică anti-rusă nu este în concordanță cu interesele Franței”, deoarece un astfel de curs este periculos și absurd. El a cerut, de asemenea, reducerea tensiunilor globale. Potrivit lui Melenchon, „discuțiile cu Rusia ar trebui să fie cuprinzătoare”.

De ce trebuie să protejăm granițele Ucrainei? Vreau ca Franța să fie liberă și să sprijine căi alternative de globalizare. Rusia este un partener. Nu sunt de acord să fac un inamic din ea. Nu sunt de acord să trădez cuvântul dat liderilor ruși, când li s-a spus că sfârșitul Pactului de la Varșovia și al blocului sovietic nu va duce la apropierea NATO de granițele Rusiei”, a adăugat politicianul.

În 2019, președintele Franței, Emmanuel Macron, a provocat o controversă la nivel mondial după ce a afirmat că NATO este în „moarte clinică”, iar țările europene nu se mai pot baza pe SUA pentru apărare.

Ceea ce experimentăm în prezent este moartea cerebrală a NATO”, declara președintele francez în noiembrie 2019.

Ulterior, Emmanuel Macron și-a schimbat poziția și a afirmat că are încredere deplină în viitorul NATO.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...