Semnal de alarmă tras la Consiliul NATO-Rusia. „Risc real de apariție a unui nou conflict armat în Europa”

Stan Filon 12.01.2022, 20:36
Semnal de alarmă tras la Consiliul NATO-Rusia. „Risc real de apariție a unui nou conflict armat în Europa”

Discuțiile aprinse de la Bruxelles, din timpul Consiliului NATO – Rusia, s-au încheiat, dar concluziile sunt unele aprige. După negocierile privind retragerea trupelor rusești de la granițele Ucrainei, dar și oprirea expansiunii NATO, solicitată de Rusia, s-a lăsat din nou cu amenințări și cu ultimatumuri.

Consiliul NATO-Rusia, plin de amenințări și ultimatumuri

Miercuri, 12 ianuarie, a avut loc Consiliul NATO-Rusia, în care au fost atinse cele mai fierbinți subiecte din Europa. Statele Unite ale Americii au solicitat din nou Rusiei să-și retragă trupele de la granițele cu Ucraina, pe când Rusia vrea ca NATO să-și oprească expansiunea spre teritoriul său, simțindu-se amenințată. S-a lăsat cu amenințări de ambele părți. Delegaţia rusă a denunţat activităţile militare ale Alianţei Nord-Atlantice, și a avertizat asupra riscurilor continuării procesului de extindere, a afirmat, miercuri seară, Aleksandr Gruşko, adjunct al ministrului rus de Externe.

„Reuniunea de astăzi a fost dedicată în mod precis analizării factorilor care contribuie la degradarea securităţii europene, pe care noi i-am observat în ultimii ani. NATO alocă resurse colosale pentru eforturile de izolare a Rusiei şi nici măcar nu ascunde că aceasta este misiunea Alianţei. Iar acest lucru are un impact distructiv asupra acţiunilor de construire a securităţii europene pe un alt tip de principii”, a declarat Aleksandr Gruşko, citat de agenţiile Sputnik şi RIA Novosti.

Consiliul NATO-Rusia, plin de amenintari si ultimatumuri
Consiliul NATO-Rusia, plin de amenintari si ultimatumuri

„Diplomaţie sau confruntare şi consecinţe”

De cealaltă parte, Statele Unite ale Americii, prin vocea unei adjuncte a secretarului de stat american, a recunoscut că se pregătește pentru orice scenariu, însă a reafirmat faptul că s-ar dori ca negocierile NATO cu Rusia să continue pe calea diplomatică.

„Dacă Rusia pleacă… atunci va fi destul de evident că nu a fost niciodată serioasă în legătură cu continuarea dialogului diplomatic şi iată de ce la nivel colectiv ne pregătim pentru orice eventualitate. Ritmul anevoios al angajamentelor multilaterale şi bilaterale din această săptămână demonstrează că SUA şi aliaţii şi partenerii noştri nu se mişcă încet. Rusia este cea care trebuie facă o alegere absolută: dezescaladare şi diplomaţie sau confruntare şi consecinţe”, a declarat Wendy Sherman, adjunctă a secretarului de stat american, după reuniunea Consiliului NATO-Rusia, desfăşurată miercuri la Bruxelles.

Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a precizat că NATO va face toate eforturile pentru a găsi o rezolvare politică a situației, însă a precizat faptul că „există diferenţe semnificative între NATO şi Rusia”, iar discuțiile nu au fost deloc ușoare.

„Există un risc real de apariție a unui nou conflict armat în Europa”

„Suntem în fața unui moment definitoriu pentru securitatea europeană. Nu a fost o discuție ușoară, dar tocmai de aceea această întâlnire a fost atât de importantă. Există diferenţe semnificative între NATO şi Rusia. Diferențele dintre noi nu vor fi ușor de rezolvat.

În acest moment, există un risc real de apariție a unui nou război în Europa, dar NATO va face tot posibilul pentru a-l preveni. Rămânem cu ochii deschiși. Am transmis Rusiei mesajul că dacă vor folosi forța militară vor exista consecințe grave asupra lor, inclusiv sancțiuni economice și sancțiuni politice”, a mai spus acesta.

Aceasta a fost prima întâlnire dintre NATO și Rusia după mai bine de doi ani și jumătate. Secretarul general al NATO a precizat că este gata ca cele două părți să aibă în curând și alte întâlniri în care să se discute despre securitatea Europei, însă partea rusă nu a spus că ar dori o întâlnire, dar nici nu a exlus această posibilitate.

Urmăriți Impact.ro și pe