Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a clarificat dacă românii ar trebui să se teamă sau nu de un cutremur de proporții, după seismul puternic ce a avut loc în Marea Egee.
În urma seismului din Marea Egee, anunțat cu magnitudinea 7 pe Richter ce a fost apoi revizuită la 6,6, ce a zguduit porțiuni din Turcia și Grecia, Gheorghe Mărmureanu a dat verdictul. Românii nu au motive să se teamă de un cutremur puternic, deocamdată
”Există o falie mare care pleacă din partea răsăriteană a Turciei, paralelă cu Marea Neagră, ajunge în Bosfor, traversează Bosforul, traversează apoi Marea Mediterană, iar această falie intră apoi în Algeria și iese dincolo de Maroc. Nu sunt motive pentru români să se teamă”, a explicat Gheorghe Mărmureanu.
Însă, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului a amintit că un cutremur puternic va avea loc în România, dar peste mulți ani.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]”Nu se pune problema unui cutremur puternic acum în România, mai sunt mulți ani până atunci. Lucrurile sunt însă mai complicate pe partea cealaltă, adică în Africa. A început procesul de rupere. Africa se rupe în două”, a adăugat Gheorghe Mărmureanu, pentru libertatea.ro.
Anterior, Gheorghe Mărmureanu a spus că seismul ce va lovi România, peste mulți ani, ar putea atinge chiar 7.9 grade, până la 8 pe scara Richter.
”(Cutremurul – n. r.) va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune”, a transmis Gheorghe Mărmureanu.
Un seism puternic a lovit, vineri, coasta Mării Egee a Turciei, la nord de insula Samos din Grecia. Mai multe clădiri din Izmir s-au prăbușit, din cauza cutremurului.
Vezi și: Cutremur mare la granița dintre Grecia și Turcia. Imagini uluitoare cu clădirile afectate de seism
Acest cutremur s-a produs la aproximativ 17 kilometri de coasta Izmirului şi a fost resimţit şi în Atena şi Istanbul, potrivit SUA Geological Survey.
Pe mulți români încă îi trec fiori reci când aud de cutremur, deoarece își amintesc de seismul devastator ce a avut loc la data de 4 martie 1977. Acest cutremur a avut magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter.
Au fost peste 1.500 de morți, foarte mulți răniți și foarte multe clădiri prăbușite. Printre cei care s-au stins atunci se numără și actorul Toma Caragiu, Alexandru Bocăneț, Doina Badea și Eliza Petrăchescu.