Anul 2024 este un an bisect, ceea ce înseamnă că are 366 de zile. Acest lucru face ca luna februarie să aibă 29 de zile, un eveniment ce se întâmplă o dată la patru ani. Ziua de 29 februarie este considerată deosebit de specială, fiind asociată cu diverse superstiții. Iată cele mai populare tradiții și superstiții pe 29 februarie.
De-a lungul istoriei, oamenii au explorat diverse modalități de a măsura și de a marca trecerea timpului. Un instrument esențial în acest proces a fost calendarul. Există trei tipuri principale de calendare care au fost folosite de-a lungul vremii: calendarul lunar, calendarul solar și o combinație a celor două.
Ziua de 29 februarie apare o dată la patru ani în calendar, ceea ce o face cu adevărat specială. Anul 2024 este un an ”bisect”, ceea ce înseamnă că are 366 de zile, în loc de 365 de zile. Anii bisecţi sunt cei care au o zi în plus adăugată pentru a menține sincronizarea între anul calendaristic și anul astronomic.
Deși poate nu pare, anii bisecți sunt importanți. Ei sunt motivul pentru care nu sărbătorim Crăciunul într-o altă lună decât decembrie. În calendarul iulian, ziua suplimentară pentru luna Februarie a fost introdusă în anul 46 î.e.n. de către Iulius Cezar, la recomandarea lui Sosigene, un astronom din Alexandria.
Citește și: Câte zile are un an, dar un an bisect. Cele mai interesante curiozități despre timp
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În toată lumea, inclusiv în România, există numeroase tradiții și superstiții asociate cu ziua de 29 februarie și cu anul bisect. Potrivit acestora, într-un an bisect este considerat nepotrivit să te căsătorești sau să divorțezi. Se spune că dacă te căsătorești în această zi, s-ar putea să ajungi la divorț într-un timp scurt, iar dacă te desparți de partenerul tău, s-ar putea să rămâi singur o perioadă îndelungată.
De asemenea, se crede că ar fi bine să eviți să faci schimbări semnificative, cum ar fi schimbarea locului de muncă, a domiciliului sau a culorii părului, într-un an bisect. Există și superstiții legate de începerea unor proiecte noi într-un an bisect, cum ar fi construcția unei case, lansarea unei afaceri sau achiziționarea de bunuri costisitoare, care ar trebui să fie amânate pentru anul următor, deoarece se spune că acestea vor aduce ghinion.
Există și o tradiție mai puțin cunoscută conform căreia femeile pot să-și ceară partenerii în căsătorie în ziua de 29 februarie. În cazul unui refuz, se spune că bărbatul ar trebui să ofere femeii 12 perechi de mănuși pentru a-i ascunde rușinea provocată de lipsa inelului de logodnă. Această tradiție a evoluat în timp, iar în prezent, tinerii preferă cererile în căsătorie moderne și spectaculoase.
La sate, bătrânii transmit o legendă care spune că în anii bisecți este interzis să culegi ciuperci, deoarece acestea devin otrăvitoare în această perioadă. Pentru a evita ghinionul, se recomandă purtarea bijuteriilor din argint, deoarece se crede că acest metal îi poate feri pe oameni de necazuri.
Vezi și: De ce luna februarie are 29 de zile o dată la 4 ani. Care este explicația, de fapt
În diverse țări, ziua de 29 februarie este cunoscută sub numele de Ziua Burlacului. O legendă străveche din secolul al V-lea, originară din Irlanda, relatează că Sfânta Bridget i-a cerut Sfântului Patrick să permită femeilor să ceară în căsătorie bărbații, o singură zi pe an. Pentru a-i face pe plac, Sfântul Patrick a hotărât ca ziua respectivă să fie 29 februarie.
Tradiția s-a răspândit de-a lungul secolelor și a fost chiar adoptată ca lege în Scoția în secolul al XIII-lea, unde bărbații care refuzau cererile în căsătorie erau amendați.
Cei născuți în ziua de 29 februarie pot să se bucure de faptul că îmbătrânesc de patru ori mai încet. Acest lucru a fost remarcat și menționat de actrița franceză Michèle Morgan, care a trăit până la vârsta de 96 de ani.
”Acest privilegiu de a îmbătrâni de patru ori mai încet decât alţii este primul din lunga serie de şanse pe care le-am avut de-a lungul existenţei mele”, a declarat femeia, care împarte această zi neobişnuită cu compozitorul italian Rossini, actorul francez Gérard Darmon, premierul spaniol Pedro Sanchez, rapperul american Ja Rule și umoristul canadian Sugar Sammy.