De ce luna februarie are 29 de zile o dată la 4 ani. Care este explicația, de fapt

Cazacu Alexandru 22.09.2022, 16:23
De ce luna februarie are 29 de zile o dată la 4 ani. Care este explicația, de fapt

În caz că nu știați, ziua de 29 februarie apare în calendar o dată la fiecare patru ani, adică în anii bisecți. Așadar, spre deosebire de anii obișnuiți, anii bisecți au o zi în plus (366 de zile). Dar de ce luna februarie are 29 de zile o dată la patru ani? Ei bine, răspunsul la această întrebare îl veți găsi în continuarea articolului curent.

De ce luna februarie are 29 de zile o dată la 4 ani

După cum spuneam, anii bisecți au o zi în plus, iar aceasta a fost introdusă pentru a păstra anul calendaristic sincronizat cu anul astronomic sau cel sezonier. Anotimpurile și evenimentele astronomice nu se repetă într-un anumit număr de zile.

Ei bine, calendarele cu același număr de zile în toți anii vor devia încet în raport cu aceste evenimente ce ar trebui să aibă loc cu periodicitate de un an. Așadar, această deviație se corectează inserând o zi suplimentară.

Spre exemplu, conform calendarului gregorian, anul bisect are, după cum am menționat și anterior, 366 de zile în loc de 365. Acest lucru se întâmplă datorită prelungii lunii februarie cu încă o zi. Astfel, în anii bisecți luna februarie are 29 de zile în loc de 28. Pe de altă parte, pentru a corecta deviația, în calendarul ebraic se adaugă a 13-a lună (luna Adâr Aleph) de șapte ori într-o perioadă de 19 ani.

De ce, o dată la 4 ani, luna februarie are 29 de zile

Calendarul roman avea 355 de zile cu o lună suplimentară de 22 de zile la fiecare doi ani. După ce a devenit împărat, Iulius Cezar i-a poruncit astronomului său, Sosigene, să conceapă un calendar mai bun. Așa că, astronomul a conceput un calendar cu 365 de zile, cu o zi suplimentară la fiecare patru ani, pentru a include orele suplimentare, așa că s-a născut 29 februarie.

Însă, multe secole mai târziu, sistemul a fost modificat. Întrucât un an nu are exact 365 de zile, astronomii Papei Grigore al XIII-lea au decis să piardă trei zile la fiecare 400 de ani, introducând în 1582 calendarul gregorian.

În calendarul gregorian, cel folosit în zilele noastre în aproape toată lumea, majoritatea anilor multipli de 4 sunt bisecți. În fiecare an bisect, după cum spuneam, luna februarie are 29 de zile. Adăugarea unei zile suplimentare a fost absolut necesară, deoarece astfel se compensează faptul că perioada de 365 de zile este mai scurtă decât un an tropic cu aproape 6 ore. Așadar, iată că am aflat de ce luna februarie are 29 de zile o dată la 4 ani.

De ce luna februarie are 29 de zile o dată la patru ani
De ce luna februarie are 29 de zile o dată la patru ani

De ce luna februarie are doar 28 de zile

Cel mai vechi strămoș al calendarului gregorian, primul calendar roman, a avut o diferență flagrantă de structură față de variantele sale ulterioare, fiind format din 10 luni în loc de 12. Pentru a sincroniza complet calendarul cu anul lunar, regele Numa Pompilius a adăugat luna ianuarie și februarie la cele 10 luni inițiale.

Calendarul anterior avea 6 luni de 30 de zile și 4 luni de 31, adică un total de 304 de zile. Cu toate acestea, Numa a vrut să evite existența numerelor pare în calendarul său, deoarece superstiția romană de la acea vreme susținea că numerele pare aduc ghinion, potrivit Britannica.

Așadar, regele a scăzut o zi din fiecare dintre lunile de 30 de zile pentru a le face de 29 de zile. Anul lunar este format din 355 de zile (354,367 mai exact), însă având 354 de zile ar fi făcut ca întregul an să fie ghinionist. Până la urmă, cel puțin 1 lună din cele 12 trebuia să conțină un număr par de zile. Așa că, Numa a ales ca luna februarie să fie formată din 28 de zile. La acea vremea, în februarie aveau loc ritualurile romane de onorare a morților, așa că era o lună nefericită.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...