Câte zile are un an, dar un an bisect. Cele mai interesante curiozități despre timp

Cazacu Alexandru 10.10.2023, 17:30
Câte zile are un an, dar un an bisect. Cele mai interesante curiozități despre timp

În caz că nu știați, calendarul gregorian este cea mai utilizată variantă de calendar de pe glob. În țara noastră acesta a fost adoptat în primăvara anului 1919. Conform calendarului gregorian, anul calendaristic începe la data de 1 ianuarie și se încheie pe 31 decembrie. Câte zile are un an obișnuit și câte are cel bisect, îți spunem noi în continuare.

Curiozități despre timp

Iată că am aflat câte zile are un an. Deși este o întrebare banală și toată lumea ar trebui să știe acest lucru, se pare că este o întrebare destul de des întâlnită. Acum că știm toate aceste lucruri, haideți să aflăm și câteva lucruri interesante despre timp.

Timpul trece mai repede la înălțime

Teoria relativității a lui Einstein spune că, cu cât ești mai aproape de centrul Pământului, cu atât timpul trece mai lent, ​​iar acest lucru a fost și demonstrat. Se pare că, în vârful Muntelui Everest, un an ar fi cu aproximativ 15 microsecunde mai scurt decât la nivelul mării.

Cât de lungă este o zi?

Cât de mult îi ia Pământului să se rotească în jurul axei sale? Nu este vorba de 24 de ore, ci de 23 de ore, 56 de minute și 4,2 secunde. Motivul pentru care trec 24 de ore de la răsărit până la apus este pentru că în fiecare zi Pământul se mișcă mai mult pe orbita sa în jurul soarelui, iar schimbarea poziției sale prelungește ușor ziua.

Timpul trece mai încet cu cât te miști mai repede

Dacă ai călători către steaua Sirius cu 99% din viteza luminii, apoi ai veni înapoi, oamenii pe care i-ai lăsat în urmă pe Pământ ar îmbătrân cu mai mult de 17 ani, însă pentru tine ar fi trecut mai puțin de doi ani și jumătate.

Cel mai vechi lucru din Univers este o galaxie numită z8_GND_5296. Aceasta a fost descoperită în anul 2013 și se estimează că are 13,1 miliarde de ani, adică cu doar circa 700 de milioane de ani mai tânără decât universul.

Câte zile are un an, dar un an bisect?

Cel mai probabil, toată lumea știe că durata unui an calendaristic este de 365 de zile (în anii obișnuiți. În schimb, anul bisect este o dată la patru ani și are o zi în plus, pentru a păstra anul calendaristic sincronizat cu cel astronomic sau cu cel sezonier.

Așadar, conform calendarului gregorian, fiecare an bisect are un număr de 366 de zile. Acest lucru se este posibil prin prelungirea lunii februarie cu încă o zi. În concluzie, o dată la patru ani luna februarie are 29 de zile în loc de 28. În schimb, în calendarul ebraic lunisolar, se adaugă cea de-a 13-a lună (luna Adar Aleph) de șapte ori într-o perioadă de 19 ani, pentru a evita deplasarea anului în raport cu anotimpurile.

De ce februarie are 29 de zile o dată la patru ani

Mai exact, un an calendaristic are o durată de 365 de zile, 5 ore, 48 de minute și 45 de secunde. Acesta este timpul în care Pământul face o rotație completă în jurul Soarelui. Ținând cont de faptul că cele 5 ore, 48 de minute și 45 de secunde se adună de la an la an, o dată la patru ani se mai adaugă o zi, adică 29 februarie. Dacă această zi nu ar fi adăugată, în câțiva zeci de ani Crăciunul ar ajunge să fie celebrat vara.

Acest an este numi an bisect și, după cum spuneam, are 366 de zile pentru a păstra anul calendaristic sincronizat cu cel astronomic sau cel calendaristic. Cum poți să afli dacă un an este bisect? Nimic mai simplu. Algoritmul pentru un an bisect trebuie să respecte următoarele condiții:

  • un an bisect este divizibil cu 4
  • însă dacă este divizibil cu 100 atunci nu e bisect
  • dacă este divizibil cu 400, atunci anul este bisect.
Câte zile are un an
Câte zile are un an bisect

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...