Totul despre vaccinul AstraZeneca. Ce răspuns a generat pentru vârstnici, fiind cei mai afectați de Covid

Cristian Cojocaru 21.11.2020, 14:39
Totul despre vaccinul AstraZeneca. Ce răspuns a generat pentru vârstnici, fiind cei mai afectați de Covid

Se pare că vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de către Universitatea Oxford în colaborare cu compania AstraZeneca, generează un răspuns robust în rândul persoanelor în vârstă, persoanele cu cel mai ridicat grad de risc. Totul despre vaccinul AstraZeneca și cum răspunde acesta, în rândurile care urmează.

Vaccinul AstraZeneca

Astfel, potrivit celor de la Financial Times, vaccinul AstraZeneca, declanșează în organismul uman producția de anticorpi și celule T, la persoanele vârstnice. Acesta este un lucru îmbucurător pentru cercetătorii care caută dovezi potrivit cărora, vaccinul va proteja persoanele în vârstă împotriva îmbolnăvirilor grave sau deces, cauzate de îmbolnăvirea cu noul coronavirus.

Toate aceste lucruri dar și alte detalii vor fi publicate într-un jurnal medical, momentan necunoscut, informează cei de la Financial Times. Ziarul a relatat că rezultate coincid cu cele publicate în luna iulie. Astfel că, vaccinul a generat ”răspunsuri imune robuste” în cazul unui eșantion de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 55 ani, participanți ai testelor de imunogenitate.

Deși răspunsurile sunt pozitive  în cazul celor care au participat la astfel de teste de imunogenitate, asta nu garantează că vaccinul va avea un efect sigur și cu un grad crescut de eficiență în cazul persoanelor mai în vârstă.

Testarea și dezvoltarea vaccinului 
Testarea și dezvoltarea vaccinului

Testarea și dezvoltarea vaccinului AstraZeneca

Deși există o competiție între companiile dezvoltatoare de vaccin împotriva noului coronavirus, se pare că, AstraZeneca, o companie care produce și testează acest vaccin, se menține ca lider în cursă. Compania, împreună cu cercetătorii de la Universitatea Oxford, lucrează intens la testarea și dezvoltatea acestui vaccin. Deși presa au dorit să afle mai multe detalii despre rezultate, atât Universitatea Oxford cât și compania AstraZeneca nu s-au grăbit să răspundă solicitărilor de a face declarații în acest sens.

Astfel că. AZD1222 sau ChAdOx1 nCoV-19, așa cum a fost denumit vaccinul-candidat anti-coronavirus, a fost dezvoltat de către oamenii de știință de la Universitatea Oxford, iar în luna aprilie, AstraZeneca a obținut linceța de producție, tototdată asumându-și și sarcinile de teste clinice dar și de producție la nivel de scară largă. Vineri, compania AstraZeneca a anunțat că testele clinice efectuate au fost reluate, după ce autoritățile care se ocupă de aceste reglementări din Statele Unite și-au dat acordul în acest sens, potrivit digi24.ro .

Este vorba despre un vaccin cu vector viral (VRV), astfel că a fost înlăturată gena periculoasă, rămânând doar un mijloc de transport al virusului, denumit de specialști, vector viral. Acești vectori conțin în plus semnătura genetică a virusului, deci, o genă a coronavirului. Astfel organismul celui vaccinat recunoaște semnătura genentică drept element străin și începe să creeze anticorpi și celule T. Astfel, acest antigen este produs chiar de corpul uman vaccinat. Totuși, acest tip de vaccin-vector nu poate fi 100% sigur, putând apărea ulterior, efecte secundare, dacă sistemul imunitar atacă și vectorii.

Urmăriți Impact.ro și pe