Top 5 lucruri care au început să fie legale în diverse țări ale lumii. La unele chiar nu te așteptai

Cristian Cojocaru 13.01.2021, 15:17
Top 5 lucruri care au început să fie legale în diverse țări ale lumii. La unele chiar nu te așteptai

La nivel global, există acțiuni care întreprinse sunt ilegale. Totuși trecerea timpului a făcut ca la nivelul  anumitor țări, aceste activități să fie perfect legale. Iată, top 5 lucruri care au devenit legale ulterior, spre stupefacția și dezacordul mai multor oameni.

Top 5 lucruri care au devenit legale

Dacă un lucru este legal, nu înseamnă neapărat că este și corect. Reciproca se aplică, astfel că ceea ce este corect, nu este întotdeauna legal. Activități care până nu demult erau ilegale în toate țările, anumite state au decis să treacă aceste activități în sfera legalității. Iată care sunt aceste activități și ce loc ocupă în top.

Locul 5 este ocupat de prostituție. Da, încă sunt foarte multe țări care nu privesc cu ochi buni cea mai veche meserie din lume, însă anumite state au trecut în lista activităților legale prostuția. Indiferent că anumite persoane sunt căsătorite sau nu, aleg să-și petreacă timpul unei doamne sau domnișoare care își oferă serviciile sexuale contra cost. O activitate imorală din punctul de vedere al multor oameni, aceasta a devenit legală prima dată în Olanda, care a fost urmată ulterior de alte 50 de țări în care prostituția a devenit complet legală.

Pe locul 4 se află dreptul de a muri, în totală opoziție cu unul dintre drepturile fundamentale ale omului. Unii oameni aleg această cale pe baza mai multor considerente, indiferent că vorbim despre motive fizice sau psihice, recurg la această metodă care, în anumite țări este legală. În această situație, păreri controversate ridică probleme de etică și nu numai. În 2020, Noua Zeelandă a votat pentru legalizarea eutanasierii, alăturându-se țărilor precum Elveția, Austria, Belgia care permit moartea asistată. În Olanda, orice persoană cu vârsta de peste 12 ani poate cere eutanasierea în cazul în care suferă de o boală incurabilă iar durerile devin insuportabile. Majoritatea celor care au apelat la această soluție, erau bolnavi de cancer în faza terminală, oferindu-le posibilitatea să se ”retragă” cu demnitate.

Pe cel de-al treilea loc se află dreptul femeilor de a conduce. În Arabia Saudită acest lucru era interzis femeilor, până acum 3 ani, în anul 2018, atunci când s-a renunțat la interzicerea femeilor de a șofa. Această decizie este văzută de multe persoane ca un apogeu al protestelor saudite care au început din 1990. În acel an, un șir de mașini au fost conduse de 47 de femei, militând pentru dreptul de a conduce. Totul s-a sfârșit prin arestarea femeilor dar și înăsprirea legilor cu privire la interzicerea dreptului de a șofa pentru femei. Reforma socio-economică a fost proiectată de Prințul Mohammed bin Salman cunoscută sub numele de Vision 2030. Deși femeile din această țară nu se bucură de drepturi depline, dreptul la șofat este un pas important într-acolo.

Află din clipul de mai jos cum arată topul complet al activităților trecute în legalitate

Urmăriți Impact.ro și pe