Se legalizează eutanasia pentru copiii bolnavi de până la 12 ani. În ce țară se va întâmpla asta

Ana Anitoiu 14.10.2020, 13:38
Se legalizează eutanasia pentru copiii bolnavi de până la 12 ani. În ce țară se va întâmpla asta

Se legalizează eutanasia pentru copiii bolnavi, în vârstă de până la 12 ani, într-o țară din Europa. Anunțul a fost făcut marți.

Unde se legalizează eutanasia pentru copiii bolnavi de până la 12 ani

Această decizie a fost luată în Olanda. În această țară, este deja legalizată eutanasia pentru copii bolnavi, dar doar pentru cei cu vârste de peste 12 ani, care își pot da consimțământul.

Noua decizie se referă la copiii în vârstă de la un an până la 12 ani care sunt bolnavi în fază terminală. Pentru ei, eutanasia se va putea face cu acordul părinților.

Ministrul sănătăţii din Țările de Jos, Hugo de Jonge, a spus că va elabora o reglementare asupra acestei teme. Oficialul a precizat că se bazează pe un studiu făcut de experţi, potrivit căruia copiii bolnavi în fază terminală suferă foarte tare.

Deocamdată, însă, nu există clauze legale pentru copiii cu vârste între 1 şi 12 ani, din cauza unei dezbateri a autorităţilor din Olanda referitoare la capacitatea acestor copii de a hotărî așa ceva.

Se legalizează eutanasia pentru copiii bolnavi de până la 12 ani. În ce țară se va întâmpla asta
Se legalizează eutanasia pentru copiii bolnavi de până la 12 ani. În ce țară se va întâmpla asta

Ministrul olandez al sănătății a explicat că un studiu făcut de experţi în medicină, comandat de ministerul său, a arătat că această nouă reglementare s-ar putea aplica la un număr între 5 şi 10 copii anual.

“Studiul arată că există nevoie de a putea pune capăt vieţii în mod intenţionat în rândul medicilor şi părinţilor copiilor bolnavi incurabil, care suferă cumplit şi îngrozitor şi care vor muri într-un viitor previzibil”, a scris De Jonge într-o scrisoare pe care a adresat-o Parlamentului.

De când se legalizează eutanasia pentru copiii bolnavi de până la 12 ani

Într-un final, marți, după luni de dispute, miniştrii guvernului de coaliţie condus de prim-ministrul Mark Rutte au căzut de acord asupra acestui subiect. Partidele creștine au manifestat o opoziție puternică.

Pentru ca eutanasierea copiilor bolnavi în stadiu terminal, în vârstă de până la 12 ani, legile existente în Ţările de Jos nu trebuie să fie modificate.

Vezi și: Un bărbat și-a pierdut auzul din cauza Coronavirusului. Este pentru prima oară când se întâmplă asta. Ce spun medicii despre acest lucru

Ministrul sănătății din Țările de Jos a mai precizat că medicii care vor eutanasia autorizat copii bolnavi în stadiu terminal vor fi protejaţi în faţa oricăror urmăriri penale.

Acest subiect ar urma să fie dezbătut joi în Parlament. Guvernul ar trebui să pună în aplicare reglementarea aferentă, în următoarele câteva luni.

Primele ţări din lume care au legalizat eutanasia, în anul 2002, au fost Ţările de Jos şi Belgia. Ulterior, în anul 2014, Belgia a devenit prima ţară din lume care a autorizat eutanasia voită a copiilor. Olanda a urmat rapid această decizie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...