Gospodinele știu deja că atunci când prepari sărmăluțe e indicat să folosești orez cu bob rotund, întrucât cel cu bob lung nu leagă la fel de bine compoziția. În prezent, în comerț există o marie varietate de tipuri de orez, fapt pentru care ar fi bine să știi că nu orice fel de orez este bun pentru pilaf, sarmale sau celebrul risotto. În ultimii ani, bucătăresele au început să folosească și un alt tip de orez în prepararea sarmalelor de post, unul care nici nu ar fi fost luat în considerare acum 10 ani. Mai multe detalii, în continuare.
Orezul cu bob rotund, frecvent folosit în prepararea sarmalelor, conține o cantitate mare de amidon și are o textură cremoasă. Grație proprietăților sale, el este folosit și pentru risotto, lapte cu orez, pilaf, precum și în perișoare. În ciuda faptului că este un element secundar, orezul joacă un rol important atât în ceea ce privește gustul preparatului final, cât și în privința aspectului.
Întucât există multe tipuri de orez și fiecare se potrivește altei rețete, ar fi bine să știi după ce fel de orez să întinzi mâna atuci când vrei să prepari sarmale, vedetele perioadei care urmează. Gustoase, sățioase, consistente și aspectuoase, sarmalele diferă de la zonă la zonă, de la o rețetă la alta, unele fiind de post, iar altele cu carne.
De asemenea, atunci când vine vorba despre tradiționalele sărmăluțe românești, trebuie să avem grijă și la tipul de orez pe care îl cumpărăm. De menționat că fiecare se pregătește în felul său unic, astfel că degeaba adaugi condimente care mai de care, legume proaspete și ingrediente de calitate, dacă nu ai ales tipul corect de orez. Gustul va lăsa de dorit și cu siguranță nu îți dorești asta.
Pentru sarmale, gospodinele folosesc „de când lumea și pământul“ orezul cu bob rotund, recomandat pentru faptul că leagă bine compoziția sarmalelor. În plus, este bine ca acesta să fie pus puțin la călit, alături de legume și de verdeață, ca să împrumute aroma acestora.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Citește și: Secretul sarmalelor cu varză murată. Aşa ies pufoase şi gustoase
Când vine vorba despre sarmalele de post, în bucătăria gospodinelor se remarcă o nouă tendință, și anume utilizarea orezului integral. Motivul constă în faptul că orezul integral constituie varianta mai nutritivă a acestei cereale.
În continuare v-am pregătit o rețetă clasică, preparată în manieră sănătoasă, cu orez integral. Iată care sunt ingredientele de care aveți nevoie:
Mod de preparare:
Poftă bună!