Tipul de orez pe care tot mai multe gospodine au început să-l pună în sarmalele de post. Acum 10 ani nimeni nu folosea așa ceva

Emanuela Pană 21.11.2021, 12:08
Tipul de orez pe care tot mai multe gospodine au început să-l pună în sarmalele de post. Acum 10 ani nimeni nu folosea așa ceva

Gospodinele știu deja că atunci când prepari sărmăluțe e indicat să folosești orez cu bob rotund, întrucât cel cu bob lung nu leagă la fel de bine compoziția. În prezent, în comerț există o marie varietate de tipuri de orez, fapt pentru care ar fi bine să știi că nu orice fel de orez este bun pentru pilaf, sarmale sau celebrul risotto. În ultimii ani, bucătăresele au început să folosească și un alt tip de orez în prepararea sarmalelor de post, unul care nici nu ar fi fost luat în considerare acum 10 ani. Mai multe detalii, în continuare.

Tipul de orez folosit mai nou în prepararea sarmalelor de post

Orezul cu bob rotund, frecvent folosit în prepararea sarmalelor, conține o cantitate mare de amidon și are o textură cremoasă. Grație proprietăților sale, el este folosit și pentru risotto, lapte cu orez, pilaf, precum și în perișoare. În ciuda faptului că este un element secundar, orezul joacă un rol important atât în ceea ce privește gustul preparatului final, cât și în privința aspectului.

Întucât există multe tipuri de orez și fiecare se potrivește altei rețete, ar fi bine să știi după ce fel de orez să întinzi mâna atuci când vrei să prepari sarmale, vedetele perioadei care urmează. Gustoase, sățioase, consistente și aspectuoase, sarmalele diferă de la zonă la zonă, de la o rețetă la alta, unele fiind de post, iar altele cu carne.

De asemenea, atunci când vine vorba despre tradiționalele sărmăluțe românești, trebuie să avem grijă și la tipul de orez pe care îl cumpărăm. De menționat că fiecare se pregătește în felul său unic, astfel că degeaba adaugi condimente care mai de care, legume proaspete și ingrediente de calitate, dacă nu ai ales tipul corect de orez. Gustul va lăsa de dorit și cu siguranță nu îți dorești asta.

Pentru sarmale, gospodinele folosesc „de când lumea și pământul“ orezul cu bob rotund, recomandat pentru faptul că leagă bine compoziția sarmalelor. În plus, este bine ca acesta să fie pus puțin la călit, alături de legume și de verdeață, ca să împrumute aroma acestora.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Citește și: Secretul sarmalelor cu varză murată. Aşa ies pufoase şi gustoase

Acum 10 ani nimeni nu folosea așa ceva

Când vine vorba despre sarmalele de post, în bucătăria gospodinelor se remarcă o nouă tendință, și anume utilizarea orezului integral. Motivul constă în faptul că orezul integral constituie varianta mai nutritivă a acestei cereale.

Ce tip de orez folosesc, mai nou, gospodinele în prepararea sarmalelor de post
Ce tip de orez folosesc, mai nou, gospodinele în prepararea sarmalelor de post

În continuare v-am pregătit o rețetă clasică, preparată în manieră sănătoasă, cu orez integral. Iată care sunt ingredientele de care aveți nevoie:

  • 2 verze murate;
  • 120 gr orez integral;
  • 500 gr ciuperci brune;
  • o ceapă;
  • un morcov (aprox. 75 gr);
  • 2 felii de țelină (aprox. 75 gr);
  • un ardei;
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui presat la rece;
  • o linguriță de cimbru măcinat;
  • 3 crenguțe de cimbru;
  • ½ linguriță de piper negru, măcinat;
  • 4 foi de dafin;
  • 500 ml de suc de roșii;
  • o legătură de mărar verde;
  • sare.

Mod de preparare:

  1. Se spală bine orezul și se lasă aproximativ 3 minute la hidratat, după care se scurge de apă.
  2. Se curăță ceapa, se toacă și se pune la călit în puțin ulei, cu 2 dintre foile de dafin, după care se adaugă 150 ml de apă, și se lasă pe foc până ce se evaporă toată.
  3. Se adaugă peste ceapă ciupercile curățate și tocate mărunt și morcovul împreună cu țelina răzuite fin. Se amestecă bine, după care se adaugă și orezul și ardeiul conservat tocat.
  4. Se toarnă 600 ml de apă și ulei și se lasă la fiert amestecul, până se înmoaie și se hidratează orezul.
  5. Se lasă compoziția la răcit, timp în care se pregătesc foile de varză. Acestea se curăță de cotoare și se taie.
  6. Amestecul se asezonează cu cimbru, piper și cu mărarul tocat fin.
  7. Se poziționează câte o lingură de amestec pe fiecare frunză de varză și se rulează, aducând marginile către centru.
  8. Înainte de a fi puse la fiert, la baza vasului în care se așează sarmalele se așterne varză murată tocată.
  9. Se prezează printre sarmale crenguțe de cimbru și cele 2 foi de dafin rămase și se toarnă sucul de roșii.
  10. Se adaugă apă cât să acopere întreg ansamblul și se lasă la fiet până se pătrund.

Poftă bună! 

Știați că…?

  • dovezi arheologice din China și India atestă existența orezului de apoximativ 7.000 de ani?
  • orezul este întâlnit frecvent în meniul a 2/3 din populația lumii?
  • în prezent, există mai mult de 40.000 de variante distincte de orez?
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...