Cum au reinterpretat ungurii rețeta de sarmale a românilor. Așa se prepară la Debrecen

Emanuela Pană 31.10.2021, 12:38
Cum au reinterpretat ungurii rețeta de sarmale a românilor. Așa se prepară la Debrecen

În România, sarmalele sunt ridicate la rang de artă, fiind preparatele-vedetă ale tuturor sărbătorilor, fie că vorbim despre Crăciun, Paște sau zile onomastice. Mâncate cu poftă de atâția conaționali, dar și de străinii care ne vizitează țara, sarmalele nu au cum să lipsească de la un ospăț pe cinste. Deși ne place să credem că vorbim despre un preparat tradițional românesc, sarmalele provin, de fapt, din bucătăria turcească. Totuși, de la noi le-au „furat“ ungurii și au reinterpretat rețeta. Cum prepari sarmale ca-n Debrecen? Afli în continuare.

Rețeta de sarmale a românilor, reinterpretată de unguri

Sarmalele reprezintă unul dintre cele mai apreciate feluri de mâncare de la noi din țară, fapt pentru care nu e de mirare că se prepară după atât de multe rețete. Servite cu mămăliguță caldă, cu smântână și ardei iute, sarmalele sunt extrem de gustoase, fiind pe placul tuturor, fie că vorbim despre ardeleni, moldoveni, munteni sau chiar… unguri.

Acest preparat tradițional cu gust inconfundabil nu lipsește niciodată de pe mesele îmbrăcate în staraie de sărbătoare ale românilor și, aparent, nici de pe mesele vecinilor de la nord. Învelite în mai multe straturi de carne și varză, sarmalele nu numai că arată senzațional, fiind extrem de aspectuoase, dar sunt și deosebit de gustoase, dacă sunt preparate de mâini dibace. Pur și simplu ți se topesc în gură!

Astăzi vă vom dezvălui o rețetă inedită de sarmale, una reinterpretată de unguri, preparată cu drag și poftă în Debrecen. Pentru că niciodată nu strică să încerci ceva nou, notează ingredientele și modul de preparare în caietul tău de rețete. Ne vei mulțumi mai târziu.

INGREDIENTE:

  • 800 g carne tocată de porc;
  • 3 kg varză murată;
  • 200 g orez;
  • 150 g ceapă;
  • 50 g sare;
  • Boia, piper, maghiran;
  • 2 ouă;
  • 500 ml smântănă;
  • 300 g slănină;
  • 300 g untură;
  • 500 g cârnați afumați.

Citește și: Reţetă de sarmale ca la mănăstirile din Bucovina. Care e secretul preparatului, de fapt

Cum să le prepari ca în Debrecen. Indicații pas cu pas

Sarmalele preparate în Debrecean sunt ceva mai diferite comparativ cu cele cu care ne-am obișnuit noi, românii, însă dacă vei respecta cu atenție indicațiile de mai jos, cu siguranță vei obține un preparat gustos, demn de lauda celor dragi.

Cum au reinterpretat ungurii rețeta de sarmale a românilor
Cum au reinterpretat ungurii rețeta de sarmale a românilor

MOD DE PREPARARE:

  1. Se taie partea proasă a tulpinei de pe frunzele de varză.
  2. Se gustă varza pentru a vedea dacă este prea sărată sau prea acră, după care se dă prin jetul de apă rece.
  3. Se pune carnea într-un bol și se condimentează după gust.
  4. Se prăjesc bucățelele de slănină, după care se adaugă și trei sferturi din ceapa tocată și se călesc împreună.
  5. Se lasă amestecul la răcit, iar mai apoi se pune peste carne.
  6. Se adaugă orezul spălat în compoziție, ouăle și se amestecă bine.
  7. Se umplu foile de varză și se formează sarmalele.
  8. Ceapa rămasă se prăjește în untură, după care se adaugă boia și un pic de apă.
  9. Peste ceapa călită se pun 2 kilograme de varză.
  10. Ulterior, se așează sarmalele și se acoperă totul cu varza rămasă.
  11. Se pun sarmalele la fiert.
  12. Între timp, se pregătește un rântaș subțire din făină și boia.
  13. Se pune rântașul peste varză, împreună cu smântâna, și se fierbe totul la foc mediu spre mic până ce sarmalele sunt gata.
  14. Sarmalele se servesc alături de cârnați prăjiți și smântână.

Poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe