Tichete valorice pentru această categorie de angajați. Cine poate intra în posesia lor

Nicu Stan 14.03.2022, 21:00
Tichete valorice pentru această categorie de angajați. Cine poate intra în posesia lor

Se dau tichete valorice pentru această categorie de angajați. Cine poate intra în posesia lor. Senatul României a adoptat, azi, în plen, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată, proiectul de lege al Guvernului în ceea ce privește reglementarea activităţii prestatorului casnic. Astfel, s-a introdus posibilitatea remunerării acestuia tip de angajat în tichete cu valoare nominală de 15 lei.

Se dau tichete valorice pentru acești angajați. Ce valoare vor avea

Proiectul de lege privitor la reglementarea activităţii prestatorului casnic a fost adoptat cu 97 de voturi „pentru” şi 11 „împotrivă”. De asemenea, propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Proiectul de lege prevede impozitarea acelora care desfășoară „activități casnice” cum ar fi curățenie, prepararea hranei, grădinărit, îngrijirea animalelor de companie, babbysitting.

Gradinarii fac parte din lucratorii casnici care vor fi platiti cu tichete valorice
Gradinarii fac parte din lucratorii casnici care vor fi platiti cu tichete valorice

Ce valoare au tichetele pentru plata salariului angajaților casnici

Noutatea este aceea că românii care desfășoară activități casnice fără forme legale de muncă nu vor fi plătite direct cu bani, ci vor primi pentru munca depusă „tichete de activităţi casnice”.

În acest fel, dacă vrei să chemi o femeie să îți facă curat în casă, cumperi de la ANOFM „tichete de activități casnice”, pe care i le oferi persoanei respective. Un tichet are valoarea de 15 lei, conform legii.

Ce are de făcut persoana care primește tichetele

Persoana care ți-a făcut curățenie în casă se va duce cu acele tichete primite la ANOFM, iar ANOFM îi va da banii, nu mai înainte ca statul să își retragă contribuțiile și impozitul aferente.

Aștfel spus, femeia care a făcut curat în casă rămâne cu mai puțini bani în mână, pentru că va plăti taxe ce se cuvin statului.

Cât timp sunt valabile tichetele valorice ale personalului casnic

Conform proiectului de lege, tichetele de activități casnice nu vor putea fi transferate altei persoane și pot fi preschimbate în bani în maximum 12 luni de la momentul de când au fost primite.

De asemenea, femeia care face curat în casă, grădinarul care îți face curtea frumoasă sau persoana care îți plimbă animalul de companie vor trebui să negocieze cu persoana pentru care prestează numărul de tichete pe care îl va primi, înainte de a își începe activitatea.

Alte condiții

Prestatorul casnic nu poate face parte din familia beneficiarului, iar activitatea trebuie să se desfăşoare în gospodăria acestuia din urmă.

Proiectul, iniţiat de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, hotărăște că angajaţii pot beneficia de aceste tichete şi sub formă de primă sau bonus, în afară de salariul de bază stabilit.

Când va intra în vigoare legea

Prestatorul casnic datorează impozitul pe venit şi contribuţia de asigurări sociale, însă nu are calitatea de contribuabil/plătitor de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Legea urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024, cu excepţia articolului 13 alineatul (1), care stipulează că „în scopul aplicării prezentei legi, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale înfiinţează, până la 1 ianuarie 2024, Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice”.

Urmăriți Impact.ro și pe