Înfrângere pentru Stelian Ion în Camera Deputaților. Ce se întâmplă cu proiectul de desființare a SIIJ

Mihnea Tălău 21.02.2022, 17:24
Înfrângere pentru Stelian Ion în Camera Deputaților. Ce se întâmplă cu proiectul de desființare a SIIJ

Propunerea fostului ministru al Justiţiei, Stelian Ion, de scoatere de pe ordinea de zi şi retrimiterea la comisia de specialitate a proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a fost respinsă luni de către deputați.  Proiectul primise vinerea trecută votul în Comisia juridică.

Înfrângere a lui Stelian Ion și a USR în Camera Deputaților

Stelian Ion a solicitat, luni, o amânare de trei săptămâni, numai că votul în plen în Camera Deputaților a fost unul zdrobitor în favoarea respingerii. Astfel, 139 de deputați au fost împotrivă, 81 pentru și s-au înregistrat și două abțineri.

Lovitură pentru Ludovic Orban. Ce se întâmplă cu starea de alertă în Parlament

Fostul ministru al Justiției, a argumentat în cererea sa că actul normativ nu desfiinţează SIIJ, ci o transformă într-un mecanism „mult mai nociv”.

El a militat pentru desfiinţarea acestei secţii şi spune că asta doreşte și în continuare.

„Din punctul meu de vedere, nu avem de-a face cu o desfiinţare a SIIJ, ci cu o transformare într-un mecanism mult mai puternic şi mult mai nociv. (…) Dacă vrem să desfiinţăm într-adevăr SIIJ, trebuie să avem o transparenţă decizională respectată de la A la Z”, a afirmat Stelian Ion, care pledează pentru aşteptarea unui aviz din partea Comisiei de la Veneţia.

Nemulțumit de modul de desființare a SIIJ

În opinia fostul Ministru al Justiției asistăm la o reînființare a SIIJ sub o altă formă.

„Să se revizuiască primesc, dar să nu se schimbe mai nimic. În acest context caragialesc se desfășoară dezbaterile pe proiectul actualului Guvern de desființare a SIIJ. În practică, pe formula dorită de PSD-PNL-UDMR, desființarea SIIJ va fi urmată de apariția unor SIIJ-uri mai mici, structuri atomizate la nivel național. Deci, înlocuim o problemă cu altă problemă. Nu se va schimba nimic în mod substanțial, domnul ministru Predoiu și-a asumat bifarea desființării SIIJ, în timp ce noi, în perioada în care USR a fost la guvernare, ne-am asumat desființarea reală a SIIJ și refacerea competenței DNA, cum era scris și în recomandările MCV și ale Comisiei de la Veneția.

Recomandări care sunt acum ignorate cu bună știință, în mod regretabil. Să vorbim deschis: ceea ce se face acum este un vot de blam dat DNA. Pentru că unii din sistem nu vor ca dosarele de corupție ale magistraților să se întoarcă la DNA, ne vom întoarce la lucruri din perioada Adrian Năstase-Rodica Stănoiu. Aceasta este soluția «ingenioasă», «salvatoare» pe care o vede majoritatea”, a argumentat el.

Pe vremea cât a fost ministru, în programul de reforme ale Justiției, la loc de cinste se afla proiectul de desființare a SIIJ, susținut de el cât și de colegii săi din USR.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...