Tergiversare sau eficiență? Parchetul Militar a trimis dosarul 10 august la DIICOT: cine e vinovat pentru violențele din Piața Victoriei

Alexandru Ioanid 02.07.2019, 10:12
Tergiversare sau eficiență? Parchetul Militar a trimis dosarul 10 august la DIICOT: cine e vinovat pentru violențele din Piața Victoriei

Imediat după violențele de la protestul diasporei din 10 august 2018, din Piața Victoriei, cazul a fost preluat de procurorii militari. După aproape un an de la declanșarea anchetei, aceștia și-au declinat competența și au trimis dosarul la DIICOT.

Protestul diasporei rămâne în memoria colectivă drept momentul în care o manifestație pașnică la care participau câteva zeci de mii de oameni a fost reprimată violent de jandarmi. S-au folosit gaze lacrimogene și petarde inclusiv împotriva unor părinți care veniseră cu copiii la protest.

La aproape un an de la violențele din 10 august 2018, din Piața Victoriei, nimeni nu a fost tras la răspundere. Nu se știe cine e responsabil pentru ordinul de evacuare dat în seara zilei de 10 august. Procurorii au primit sute de plângeri penale depuse de cei care au fost răniți prin intervenția brutală a jandarmilor.

Parchetul Militar a preluat cazul, sunt cercetați câțiva șefi din Jandarmerie, dar nimic concret până acum. După 11 luni de anchetă, dosarul a fost trimis la DIICOT. Parchetul Militar și-a declinat competența pe motiv că s-ar fi comis fapte ce țin de securitatea națională.

Dosarul violențelor din 10 august – de la Parchetul Militar la DIICOT

După 11 luni în care dosarul a stat pe masa procurorilor militari, acum acesta a fost trimis la DIICOT. Procurorii anti-Mafia ceruseră, într-adevăr, dosarul, dar doar pentru a-l studia.

Aveau bănuieli că informațiile legate de 10 august le-ar fi putut fi utile într-o altă anchetă. Numai că au cerut dosarul doar să-l studieze și…l-au primit definitiv.

„Nu am văzut ordonanţa de declinare, dar am fost informat de către colegi că Secţia parchetelor militare şi-a declinat către DIICOT competenţa pe dosarul 10 August, deşi noi săptămâna trecută am cerut acest dosar doar pentru studiu, să vedem dacă există elemente de conexitate între dosarul de la Secţia parchetelor militare şi cel de la DIICOT. Noi nu am cerut declinare de competenţă, dar dacă dânşii aşa cu considerat, să ni-l dea de tot, nu am ce să comentez”
Felix Bădilă, procuror-șef DIICOT

Lumină în acest dosar ar putea face, însă, anumite documente pe care ministrul de Interne, Carmen Dan, refuză să le desecretizeze. Procurorii le-au cerut, dar fără succes.

Nu ministrul dispune clasificarea. Am respectat întru totul prevederile HG atunci când s-a solicitat la minister, mă refer la documentele care s-au solicitat de la nivelul aparatului central al MAI şi au fost cerute opt documente. A fost o comisie care a analizat şi a propus declasificare totală sau partială. Ar fi un abuz din partea ministrului să nu respecte deciziile comisiei. MAI a făcut tot ce a trebuit pentru a ajuta ancheta, nu pentru a o bloca. Sunt la dispoziția organelor de cercetare penală”
Carmen Dan, ministrul de Interne

Cine a coordonat intervenția violentă din Piața Victoriei

După violențele din 10 august au fost depuse nu mai puțin de 800 de plângeri penale de către persoanele care au fost lovite și gazate de jandarmi fără motiv. Printre ei, mulți părinți care veniseră cu copiii la protest.

Până acum, mai mulţi şefi din Jandarmerie şi coordonatorii intervenţiei din Piaţa Victoriei din 10 august au fost puşi sub acuzare pentru abuz în serviciu şi participaţie improprie la purtare abuzivă. Ar putea fi trași la răspundere șefii Jandarmeriei , Ionuţ Cătălin Sindile şi Sebastian Cucoş, dar şi Laurenţiu Cazan, coordonatorul intervenţiei din Piaţa Victoriei.

Ei încă nu au fost trimiși în judecată, dar dosarul care le vizează pe cele șapte persoane care i-ar fi agresat pe cei doi jandarmi a ajuns în instanță. Ei sunt acuzați și de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce femeii jandarm i-a fost furată arma.

Urmăriți Impact.ro și pe