10 luni de la protestul diasporei din 10 august: de ce refuză ministrul Carmen Dan să desecretizeze dosarul

Sursa foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe

Marți, 10 iuni, se împlinesc fix 10 luni de când jandarmii au intervenit violent și i-au gazat pe protestatarii care se adunaseră în fața Guvernului. Protestul diasporei a fost reprimat violent și nimeni nu știe, deocamdată, cine a decis intervenția în forță și evacuarea Pieței Victoria.

Dosarul violențelor din Piața Victoriei, din 10 august 2018, continuă să fie învăluit în mister.

Mii de oameni au fost gazați sau loviți cu bastoanele și jandarmii care au intervenit violent și au decis să evacueze Piața Victoriei.

Printre protestatarii de la protestul diasporei se aflau părinți cu copii, dar mare parte dintre ei erau români care lucrează în străinătate și care au venit special în țară pentru a cere în stradă demisia Guvernului.

Ministrul de Interne, Carmen Dan

De ce ține ministrul Carmen Dan “la secret” actele de la intervenția din 10 august

Nu se cunoaște nici acum modul în care a fost organizată acțiunea jandarmilor din 10 august 2018. Documentele sunt ținute secrete, iar ministrul de Interne, Carmen Dan, ridică din umeri.

Procurorii care se ocupă de anchetarea violențelor au cerut acces la ele, dar fără succes.

Nu ministrul dispune clasificarea. Am respectat întru totul prevederile HG atunci când s-a solicitat la minister, mă refer la documentele care s-au solicitat de la nivelul aparatului central al MAI şi au fost cerute opt documente. A fost o comisie care a analizat şi a propus declasificare totală sau partială. Ar fi un abuz din partea ministrului să nu respecte deciziile comisiei. MAI a făcut tot ce a trebuit pentru a ajuta ancheta, nu pentru a o bloca. Sunt la dispoziția organelor de cercetare penală”

Carmen Dan, ministrul de Interne

Cine e vinovat pentru intervenția violentă din Piața Victoriei

După violențele din 10 august au fost depuse nu mai puțin de 800 de plângeri penale de către persoanele care au fost lovite și gazate de jandarmi fără motiv. Printre ei, mulți părinți care veniseră cu copiii la protest.

Până acum, mai mulţi şefi din Jandarmerie şi coordonatorii intervenţiei din Piaţa Victoriei din 10 august au fost puşi sub acuzare pentru abuz în serviciu şi participaţie improprie la purtare abuzivă.

Ar putea fi trași la răspundere șefii Jandarmeriei , Ionuţ Cătălin Sindile şi Sebastian Cucoş, dar şi Laurenţiu Cazan, coordonatorul intervenţiei din Piaţa Victoriei.

Ei încă nu au fost trimiși în judecată, dar dosarul care le vizează pe cele șapte persoane care i-ar fi agresat pe cei doi jandarmi a ajuns în instanță. Ei sunt acuzați și de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce femeii jandarm i-a fost furată arma.