Taxa Covid plătită de români în pandemie poate fi recuperată. Ce trebuie să faci pentru a primi banii înapoi

Mihnea Tălău 29.11.2022, 16:03
Taxa Covid plătită de români în pandemie poate fi recuperată. Ce trebuie să faci pentru a primi banii înapoi

Avocatul Gheorghe Piperea spune că românii își pot lua banii înapoi pentru taxa COVID plătită în pandemie marilor lanțuri de magazine. El susține că s-au încasat, ilegal, zeci de milioane de lei lunar.

”Banii de taxa covid înapoi!”

Reputatul avocat susține că banii pentru taxa COVID au fost încasați de marile magazine fără un temei legal, clar, iar banii ar trebui restituiți celor ”păcăliți”. Mai ales că Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în două rânduri, că restricțiile care au fost impuse în baza ”certificatului verde” sunt ilegale și neconstituționale.

”În perioada pandemiei, o mare parte a (hyper)magazinele au perceput o „taxă cou_veed”, a cărei legalitate și legitimitate nu au fost niciodată clare. S-au încasat zeci de milioane lunar cu acest „titlu”, direct de la consumatori, pe chitanță/factură.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis în două rânduri, recent, că HG-urile referitoare la restricțiile pe bază de „certificat verde” sunt ilegale și neconstituționale. Este vorba atât de HG-uri din octombrie – decembrie 2021, cât și de HG – uri din ianuarie – februarie 2022.

Aceste decizii au anulat retroactiv toate restricțiile, cu consecința că și această taxă inventată de (hyper)magazine este ilegală și, deci, trebuie să fie restituită consumatorilor.

Cei care mai dețin bonuri/chitanțe/facturi care evidențiază plata acestei taxe ilegale, pot cere toți banii implicați înapoi”, a scris avocatul Piperea pe pagina sa de Facebook.

Cum pot fi recuperați banii

Mai mult, Gheorghe Piperea a explicați și pașii care trebuiesc urmații de cei care vor recuperarea banilor.

Pașii de urmat/făcut sunt :

”(i) cerere de restituire către (hyper)magazin;

(ii) sesizare la ANPC;

(iii) proces colectiv, în instanță.

Pentru cazurile în care aceste chitanțe nu mai există și nici consumatorii nu mai pot fi identificați, (hyper)magazinele ar trebui să constituie fonduri speciale în care să vireze acești bani, cu titlu de donații pentru asociații de protecția consumatorilor, a copiilor, a săracilor și a drepturilor și libertăților cetățenești, mai ales că vin Sărbătorile. Dacă vor amnistie de la o societate traumatizată de o politică de apartheid sanitar, din care au făcut zeci de miliarde de euro încasări, (hyper)magazinele, acționarii, managerii și influencerii lor ar trebuie să înceapă cu a da acești bani înapoi societății, bani pe care îi dețin ilegal și fără just temei”, a conchis, avocatul Gheorghe Piperea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...