Danemarca a devenit, săptămâna trecută, prima țară din UE care a ridicat aproape toate restricțiile legate de coronavirus, fiind urmată imediat de Norvegia, al cărui premier a spus că societatea trebuie să învețe să „trăiască cu virusul”. Acum o altă țară din Uniunea Europeană renunță la măsuri, chiar dacă varianta Omicron a provocat o creștere a infectărilor.
Țara din Uniunea Europeană ridică aproape toate restricțiile anti-Covid de miercuri, pe măsură ce pandemia intră, așa cum a spus autoritățile, într-o nouă „nouă fază”, în care predomină varianta Omicron, mai contagioasă, dar cu simptome mai puțin severe.
Printre schimbări, barurile și restaurantele din Suedia își pot prelungi programul după ora 23, iar regulile privind adunările vor fi relaxate. De asemenea, sunt eliminate certificate de vaccinare la intrarea în locurile publice, la fel și recomandarea de a purta mască în transportul public în perioadele aglomerate, informează Euronews.
„Pandemia nu s-a încheiat, dar intrăm într-o fază cu totul nouă, cunoștințele s-au îmbunătățit, mai multe studii arată că Omicron duce la o boală mai puțin severă”, a declarat premierul Magdalena Andersson, săptămâna trecută.
Revenirea la locul de muncă va fi graduală, la fel ca și prezența la cursurile din învățământul superior. Însă, recomandarea de a sta acasă pentru persoanele care prezintă simptome de COVID rămâne în vigoare.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Guvernul a anunțat săptămâna aceasta că restricțiile privind călătoriile din restul UE, Spațiul Economic European și țările nordice vor fi ridicate de miercuri. Restricțiile de călătorie pentru călătorii din restul lumii vor expira la sfârșitul lunii martie. În vigoare vor rămâne unele recomandări pentru cei nevaccinați, cum ar fi evitarea aglomerației în spațiile închise.
Chiar dacă varianta Omicron a provocat o creștere a infectărilor, aceasta nu s-a tradus într-o creștere a spitalizărilor cu forme severe de boală, într-o țară în care populația este vaccinată pe scară largă. Peste 83% dintre persoanele de peste 12 ani au primit până în prezent două doze de vaccin și puțin sub 50% au primit trei doze.
Ultimele cifre arată un total de 16.028 de decese confirmate din cauza coronavirusului în Suedia, un bilanț semnificativ mai mare față de vecinii săi norvegieni, finlandezi și danezi.