Țara din Europa care își pierde locuitorii. Mai mult de un sfert au plecat

Ioana Bucur 20.02.2022, 19:12
Țara din Europa care își pierde locuitorii. Mai mult de un sfert au plecat

Magazine abandonate, străzi aproape pustii și o vorbă populară dureroasă: „Mai bine să fii sclav afară cu 2.000 de euro decât acasă cu 300”. Este realitatea dezolantă pe care o trăiesc cei care au ales să nu ia calea străinătății. Aceasta este țara din Europa care își pierde locuitorii. Cei care încă mai rezistă în locul în care s-au născut nu au speranțe și spun că spiritul tinerilor, dorința de a rămâne și a lupta pentru o viață mai bună au fost distruse.

Țara din Europa care își pierde locuitorii

În cele aproape trei decenii de la declararea independenței, oamenii din această mică țară din Europa au crezut și au sperat că integrarea în Uniunea Europeană va fi colacul de salvare ce le-ar putea readuce șansa unei vieți mai bune în locul în care s-au născut.

Aderarea a fost blocată în repetate rânduri, de Grecia, apoi de Bulgaria. În cele din urmă, mulți au început să se îndoiască de faptul că vor fi primiți vreodată în UE așa că au luat calea străinătății.

Astăzi, în Macedonia de Nord mai trăiesc doar 1,8 milioane de oameni, la 30 de ani de la declararea independenței și dizolvarea Iugoslaviei. Conform datelor strânse de Banca Mondială și de guvern, în jur de 600.000 de cetățeni ai Macedoniei locuiesc în străinătate.

Cu o populație îmbătrânită, natalitate în scădere și un ritm accelerat de emigrare, viitorul țării nu arată deloc bine. Principalii factori ce au dus statul aici sunt situația economică și lipsa investițiilor.

„Dacă ai puțin peste 2,4 milioane de cetățeni și mai mult de un sfert au plecat, atunci trebuie să fii foarte îngrijorat de ceea ce se întâmplă”, spune Apostol Simovski, directorul biroului de statistică al țării.

Tara din Europa care isi pierde locuitorii. Mai mult de un sfert au plecat

„Spiritul tinerilor a fost distrus sistematic”

La 150 de kilometri de capitala Skopje, viața în orașul Valandovo nu oferă nicio oportunitate tinerilor. Locuri de muncă puține, magazine abandonate, străzi aproape pustii. În jur de 90% dintre veniturile localnicilor vin din agricultură, așa cum se întâmplă în aproape toată țara.

„Spiritul tinerilor a fost distrus sistematic. Entuziasmul de a lupta și de a sta acasă s-a pierdut”, spune Pero Kostadinov, noul primar din Valandovo, în vârstă de 33 de ani.

Recensământul realizat în septembrie 2021 a arătat că populația a scăzut cu peste 200.000 din 2002 și până acum. Cei care au rămas au salarii lunare, în medie, de 470 de euro.

O vorbă populară în Macedonia de Nord arată în doar câteva cuvinte viziunea și concluzia tristă la care au ajuns tinerii: „Este mai bine să fii sclav afară cu 2.000 de euro decât acasă cu 300 de euro”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...