Rusia amenință Europa cu Nord Stream 2, după declarațiile cancelarului german. Închiderea conductei ar fi „dăunătoare pentru dezvoltarea economică europeană”

Beatrice Dumitru 19.01.2022, 15:32
Rusia amenință Europa cu Nord Stream 2, după declarațiile cancelarului german. Închiderea conductei ar fi „dăunătoare pentru dezvoltarea economică europeană”

Rusia a fost avertizată de Germania că va bloca conducta Nord Stream 2, a cărei construcție a fost finalizată în septembrie 2021, dacă va ataca Ucraina. Răspunsul Moscovei nu a întârziat să apară și spune că este imposibil ca acest proiect să fie oprit. „Zilnic, cineva amenință Rusia cu ceva”, a afirmat un oficial de la Kremlin.

Nord Stream 2, motiv de dispută între Rusia și Occident

Închiderea gazoductului Nord Stream 2, care va transporta gaze din Rusia în Germania pe sub Marea Baltică, va afecta atât participanții la proiect, cât și consumatorii și dezvoltarea economică a Europei în ansamblu, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după avertismentul Germaniei.

Cu o zi înainte, cancelarul german Olaf Scholz semnalase că ar putea bloca conducta Nord Stream 2, dacă Rusia invadează Ucraina. După aceste declarații, Dmitri Peskov a subliniat că „în mod regulat, cineva amenință Rusia cu ceva”, relatează agenția TASS.

Rusia amenință Europa cu Nord Stream 2, după declarațiile cancelarului german. Închiderea conductei ar fi „dăunătoare pentru dezvoltarea economică europeană”
Nord Stream 2 transportă gaze din Rusia în Germania.

Este imposibil de oprit proiectul comercial internațional Nord Stream 2, pentru că încă nu a fost lansat. Faptul că nu a fost lansat este rău atât pentru cei care sunt angajați în acest proiect, cât și pentru cei care consumă gaze în Europa. Este rău pentru dezvoltarea economică a Europei, care, apropo, suferă și ea semnificativ în aceste vremuri de pandemie”, a declarat Peskov.

Saga Nord Stream 2

Oficialul de la Kremlin a fost de acord că situația din Ucraina este „foarte tensionată, într-adevăr”, dar nu pentru că Rusia a adunat zeci de mii de trupe la granița cu fosta țară sovietică, ci pentru că NATO s-a extins în zonă. El a adăugat că Moscva își dorește ca omologii săi, inclusiv cei din Germania, să-și concentreze atenția și asupra acestui lucru.

Vedem livrări de arme acolo, vedem diverse manevre și vedem zboruri ale aeronavelor NATO și vest-europene. Toți acești factori fac situația din jurul Ucrainei tensionată„, a subliniat purtătorul de cuvânt al prezidențial rus.

Construcția Nord Stream 2 a fost finalizată în totalitate pe 10 septembrie 2021. Lucrările erau planificate să se încheie până la sfârșitul anului 2019, dar construcția a fost amânată din cauza sancțiunilor SUA. Proiectul Nord Stream 2 include două conducte cu o capacitate totală de 55 de miliarde de metri cubi pe an, care se întind de la coasta Rusiei prin Marea Baltică până în Germania.

Pentru a începe pomparea gazului, operatorul Nord Stream 2 trebuie să obțină undă verde de la autoritatea de reglementare germană. Pe 16 noiembrie, Agenția Federală de Rețea (Bundesnetzagentur) a suspendat procedura de certificare a Nord Stream 2 AG, care are sediul în Zug (Elveția), ca operator de transport independent din cauza unor probleme organizatorice și juridice.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...