Țara care schimbă vârsta cetățenilor. Vor deveni mai tineri, care este procedeul

Beatrice Dumitru 09.12.2022, 12:09
Țara care schimbă vârsta cetățenilor. Vor deveni mai tineri, care este procedeul

Iunie 2023 va marca sfârșitul sistemului tradițional de a calcula vârsta unui copil, adăugând un an la 1 fiecare 1 ianuarie într-o mare țară a lumii, în urma adoptării legii pentru a se alinia la standardul internațional. Schimbarea îi va face pe cetățenii săi cu unul sau doi ani mai tineri în documentele oficiale.

Cetățenii care vor deveni mai tineri

Cetățenii din această țară sunt consideraţi că au vârsta de un an când se nasc, iar un nou an este adăugat la fiecare 1 ianuarie. Această vârstă este cea menţionată de cetățeni cel mai des în viaţa de zi cu zi. De asemenea, în această țară există un sistem separat pentru recrutare sau pentru calcularea vârstei legale de a consuma alcool și tutun, în care vârsta unei persoane este calculată de la zero la naștere și se adaugă un an la 1 ianuarie.

Cu toate acestea, încă de la începutul anilor 1960, Coreea de Sud, căci despre această țară este vorba,  a folosit pentru documentele medicale și legale și norma internațională de calcul de la zero la naștere și adăugând un an la fiecare zi de naștere. Dar aceste sisteme vor dispărea din iunie 2023, cel puțin pe documentele oficiale, când vor intra în vigoare noile legi care prevăd utilizarea doar a metodei internaționale de calculare  a vârstei.

Țara care schimbă vârsta cetățenilor. Vor deveni mai tineri, care este procedeul
Coreea de Sud schimb[ sistemul de calcularea a vârstei. Sursa foto: Unsplash

Revizuirea are ca scop reducerea costurilor socio-economice inutile, deoarece disputele juridice și sociale, precum și confuzia persistă din cauza diferitelor moduri de calculare a vârstei”, a declarat Yoo Sang-bum, de la partidul de guvernământ Puterea Populară, citta de The Guardian.

Explicațiile experților pentru acest sistem

Originile acestui sistem folosit de Coreea de Sud sunt neclare. O teorie susține că la naştere o persoană are un an, deoarece se ia în considerare timpul petrecut în uter, cele nouă luni fiind rotunjite la 12. Alții îl leagă de un sistem numeric asiatic antic care nu avea conceptul de zero.

Explicațiile pentru anul suplimentar adăugat la 1 fiecare ianuarie sunt mai complicate. Unii experți indică teoria că vechii coreeni și-au plasat anul nașterii în calendarul chinezesc cu un ciclul de 60 de ani, dar într-un moment în care nu existau calendare obișnuite ignorau ziua nașterii lor și adaugau, pur și simplu, un an întreg în prima zi a calendarului. Anul suplimentar de la 1 ianuarie a devenit ceva obișnuit, pe măsură ce mai mulți sud-coreeni au început să respecte calendarul occidental.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...