Țara care nu vrea să-l aibă ca rege pe Charles al III-lea. Au anunțat referendum după moartea reginei Elisabeta

Ioana Bucur 11.09.2022, 12:15
Țara care nu vrea să-l aibă ca rege pe Charles al III-lea. Au anunțat referendum după moartea reginei Elisabeta

Apar deja primele semne ale schimbării, după moartea Reginei Elisabeta a II-a și proclamarea unui nou monarh. Aceasta este țara care nu vrea să-l aibă ca rege pe Charles al III-lea. Premierul statului a făcut anunțul la scurt timp după apariția documentului ce confirmă preluarea tronului Regatului Unit. Oamenii sunt chemați la referendum: „Acesta nu este un act de ostilitate”.

Care este țara care nu îl vrea ca rege pe Charles al III-lea

Sâmbătă, 10 septembrie 2022, Charles al III-lea a fost proclamat oficial regele al Regatului Unit și Irlandei de Nord, precum și șeful Commonwealth-ului, din care fac parte, printre alte state, și Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Antigua și Barbuda, Bahamas, Belize, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Sfântul Kitts și Nevis, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent și Grenadine și Tuvalu.

„Îl declar rege, şeful Commonwealthului, apărătorul credinţei, căruia îi acordăm toată credinţa şi supunerea permanentă, rugându-l pe Dumnezeu, prin care regii şi reginele domnesc, să îl binecuvânteze pe Maiestatea Sa cu ani lungi pentru a domni peste noi. La Palatul St James, 10 septembrie, în anul 2022”, s-a precizat în proclamația citită în faţa mulţimii adunate la Palatul St. James.

Nu toate statele din Commonwealth au o relație armonioasă cu monarhia, cea mai nouă dovadă venind la scurt timp după moartea Reginei Elisabeta a II-a.

Sâmbătă, premierul din Antigua și Barbuda – una dintre cele 14 țări care l-au păstrat pe monarhul britanic ca șef de stat – a anunțat că oamenii vor fi chemați la referendum pentru a se decide dacă țara va deveni republică.

Țara care nu vrea să-l aibă ca rege pe Charles al III-lea. Au anunțat referendum după moartea reginei Elisabeta
Gaston Browne

„Acesta nu este un act de ostilitate”

Anunțul a fost făcut într-un moment neașteptat, la scurt timp după ce Gaston Browne a semnat documentul prin care se confirma statutul de rege al lui Charles al III-lea. Doar câteva minute mai târziu, premierul vorbea despre dorința de a se desprinde de monarhie.

„Acesta nu este un act de ostilitate sau consecinţa unor divergenţe între Antigua şi Barbuda şi monarhie, dar este pasul final pentru a închide acel cerc de independenţă, pentru a ne asigura că suntem cu adevărat o naţiune suverană”, a declarat Browne, pentru televiziunea britanică ITV.

Premierul a punctat că țara sa, chiar dacă va elimina monarhia prin referendum, va rămâne un membru devotat al Commonwealth-ului.

Nu este prima oară când se vorbește de referendum. Intenția a fost exprimată și la începutul acestui an, în timpul unei vizite făcute în Antigua și Barbuda de contele și contesa de Wessex. Atunci, Browne i-a rugat să își folosească „influența diplomatică” pentru a ajuta la înfăptuirea „justiției reparatorii”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...