Tăieri de pensii în România? Vestea cumplită care a speriat vârstnicii. Ce spune ministrul Marius Budăi

Antonia Iacobescu 13.04.2023, 11:57
Tăieri de pensii în România? Vestea cumplită care a speriat vârstnicii. Ce spune ministrul Marius Budăi

Ministrul Muncii a făcut noi declarații privind noua lege a pensiilor din România. Conform informațiilor transmise de ministrul Marius Budăi, scăderea pensiilor este total exclusă în viitorul apropiat.

Ce spune ministrul Marius Budăi despre tăierea pensiilor

Marius Budăi a mărturisit public că a avut o discuție cu specialiștii de la minister și de la Casa de Pensii. În urma discuțiilor referitoare la pensiile românilor, ministrul Muncii a ținut să precizeze că vârstnicii din România nu se vor confrunta cu scăderea pensiilor.

„Vom avea o discuţie şi în coaliţie şi voi înainta către Banca Mondială studiul de impact pentru ca apoi să continuăm discuţiile cu Comisia Europeană. În primul şi în primul rând rezolvarea inechităţilor, după care anumite perioade contributive care au fost cu sporuri nepermanente”, a declarat Marius Budăi.

Nu vor exista tăieri de pensii în perioada următoare

Totodată, salariile vor rămâne intacte pentru parlamentari, însă se vor reduce cheltuielile pentru combustibil, deplasări interne și externe, și altele.

„Eu am auzit chestiunea cu gaura la buget, dar nu l-am auzit pe ministru să folosească cuvântul ăsta. Bugetul Ministerului Muncii este compus de asistența socială și investiții. Nu ne atingem de salarii, de pensii și tot ceea ce înseamnă asistență socială. Partea de investiții nu se atinge. Am găsit cheltuieli din care putem reduce: combustibil cu 20% și deplasări interne și externe. Atât putem face noi acum Ministerul Muncii. Nu avem o cifră finală. Am identificat ce putem face să susținem activitatea respectivă”, a mai adăugat Marius Budăi.

Luna aceasta, pensionarii și-au încasat pensiile mai repede, pentru a-și poate face cumpărăturile pentru Paște.

„Am luat această decizie și am implementat-o, să comprimăm calendarul plăților astfel încât vineri seniorii României au intrat deja în posesia banilor, cei cu plata pe card, iar astăzi se închide plata pentru ceilalți. Am dorit să îi sprijinim să facă mai devreme cumpărăturile. Și voucherele au intrat”, a mai spus Marius Budăi.

Noua formulă de calcul a pensiilor

În discursul său cu privire la noua formulă de calcul a pensiilor 2023, oficialul a criticat faptul că demersurile pentru recalculare nu au fost făcute încă de la început pe acest act normativ. Mai exact, este vorba despre Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, adoptată în timpul guvernării PSD-Dragnea.  

Potrivit ministrului Muncii, noua formulă de calcul a pensiilor vizează eliminarea inechităților din sistemul de pensii care s-au produs în urma intervențiilor asupra actelor normative de bază ale legii 127.

„Noi de-a lungul timpului am avut în legea 127, trei acte normative de bază, toate care au prevăzut pensii, că au fost trei a fost bine, dar au intervenit multiple și au făcut să crească inechitățile. Unele din ele vin din intervenția de la aceste acte, al doilea lucru ieșirea în date diferite la pensie în urma acelor intervenții a adus o altă inechitate în ceea ce privește stagiile de cotizare între femei si bărbați”, a mai spus ministrul Muncii.

Urmăriți Impact.ro și pe