Sute de nereguli descoperite în spitalele din județul Constanța. Cele mai multe sunt în unitățile de suport COVID

Ioana Constantin 09.11.2021, 16:48
Sute de nereguli descoperite în spitalele din județul Constanța. Cele mai multe sunt în unitățile de suport COVID

S-a lasat cu sancțiuni drastice după ce specialiștii desemnați de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență au luat la verificat toate unitățile sanitare din județ. Au fost verificate 35 de spitale, județene, municipale, orățenești, centre medicale, spitale private și sanatorii balneare. În urma verificărilor s-au constatat 352 de nereguli. Au fost aplicate 310 avertismente și 37 de amenzi, în valoare de 122.000 de lei.

Sute de nereguli descoperite în spitalele din județul Constanța

De departe cele mai multe nereguli au fost descoperite în unitățile sanitare suport COVID. Printre acestea se numără existența improvizațiilor sau supraîncărcărilor instalației electrice, utilizarea mijloacelor de încălzit de tipul radiatoarelor, reșourilor electrice, aerotermelor electrice sau a surselor de foc precum lumânări sau candele. Buteliile cu gaze medicinale nu erau nici ele utilizate corespunzator. Instalațiile de detectare, semnalizare, alarmare și stingere a incendiilor nu funcționau corespunzător și nici mentenanța nu era realizată la timp.

În acest sens s-a dispus menținerea liberă a căilor de evacuare fără reducerea gabaritului acestora, dotarea cu stingătoarelor de incendiu, instruirea personalului și organizarea corespunzătoare a activității de apărare împotriva incendiilor precum și monitorizarea permanentă a concentrației de oxigen și aerisirea periodică a încăperilor în baza unui grafic întocmit, adus la cunoștință și afișat în acest sens. Toate aceste măsuri trebuie remediate imediat, altfel unitățile riscă să aibă aceeași soartă ca Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.

Legat de utilizarea oxigenului medicinal în terapia utilizată din spitalele suport COVID-19, Grupul de suport tehnic a solicitat de urgență îmbunătățirea activității de apărare împotriva incendiilor, realizarea unui buget în acest sens și achiziționarea și montarea de aparatură specifică pentru detecția/semnalizarea sau aparatură de măsură și control a concentrației de oxigen, în spațiile sau încăperile în care se utilizează oxigenul.

Sute de nereguli descoperite in spitalele din judetul Constanta
Spital Constanta

Aceste măsuri trebuie duse la îndeplinire până cel târziu pe 22 noiembrie. Direcția de Sănătate Publică Constanța și Inspectoratul pentru Situații de Urgența vor verifica ulterior stadiul de implementare a măsurilor dispuse.

În paralel, Comitetul pentru Situații de Urgență a decis ca Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, unitatea medicală care trata exclusiv pacienți Covid și în care la începutul lunii octombrie a izbucnit un puternic incendiu în urma căruia 7 oameni au murit pe loc, iar alți 5 ulterior, să fie expertizată tehnic. Ulterior, se vor întocmi proiectele tehnice de specialitate și se vor operaționaliza soluțiile tehnice stabilite prin expertize.

Hotărârea de astăzi are, în spate, și alte întâlniri și ședințe în care au fost puse, cap la cap, toate problemele și toate necesitățile unităților medicale din județul nostru. Am discutat cu fiecare manager de spital în parte, iar aceștia, într-un mod transparent, ne-au transmis toate obstacolele cu care se confruntă.

Înțelegem presiunea pe care pandemia a pus-o pe sistemul sanitar, dar nu putem accepta ca lucrurile să se facă cu jumătate de măsură. Sunt termene clare, vor fi controale periodice, dar sunt convins că vom vedea măsuri implementate chiar și în avans, pentru că toți cei care conduc aceste spitale au dat dovadă de responsabilitate, în demersul lor atât de important în salvarea vieților semenilor, încă de la începutul pandemiei.

ISU Constanța a dus o muncă laborioasă și, fără echivoc, putem să spunem că știm toate deficiențele majore. Acum, concentrarea tuturor trebuie să fie canalizată pe remediere, iar apoi, sunt sigur că vom vedea și mai multă prevenție, cu sprijinul celor din structurile de situații de urgență, a declarat Silviu-Iulian Coșa, prefectul județului Constanța.

Urmăriți Impact.ro și pe