Surpriza pe care Elon Musk a făcut-o României. Starlink este activ și pe teritoriul țării noastre. Cât costă serviciul

Ioana Bucur 08.04.2022, 20:13
Surpriza pe care Elon Musk a făcut-o României. Starlink este activ și pe teritoriul țării noastre. Cât costă serviciul

Un nou serviciu este acum disponbil pe teritoriul țării noastre. Starlink, furnizorul de internet prin satelit dezvoltat de SpaceX, compania lui Elon Musk, a ajuns și în România. Clienții pot face acum comenzi pe site-ul oficial. Cât costă și cui se adresează, în primul rând.

Starlink este disponibil și în România

O nouă companie din portofoliul celebrului Elon Musk a ajuns în România. Starlink Internet Services, furnizorul de internet prin satelit dezvoltat de SpaceX, a primit dreptul de a funcționa pe teritoriul țării noatre, anunțul fiind făcut la începutul lunii martie.

Serviciul creat de Elon Musk se adresează, în primul rând, celor din zone ce nu sunt acoperite de operatorii tradiționali.

„Școlile sau instituțiile publice din cătunele izolate, comunitățile mici din zonele rurale în care infrastructura clasică nu este încă prezentă, refugiile sau cabanele din vârf de munte – sunt doar câteva exemple care vor avea acces la internet după ce Starlink va începe furnizarea de servicii și în România”, a explicat Sabin Sărmaș, președintele comisiei de IT din Camera Deputaților.

Clienții din România pot plasa acum comenzi pe site-ul Starlink. Dispozitivul Hardware costă 3.200 de lei, livrarea încă 410 lei, iar costul serviciul e de 529 de lei pe lună.

Surpriza pe care Elon Musk a facut-o Romaniei. Starlink este activ si pe teritoriul tarii noastre

Cum funcționează sistemul

Serviciul promite latentă redusă şi viteza de download de până la 250 Mb/s.

„Acest produs e bun mai degrabă pentru cineva care trăieşte într-o zonă izolată, cu zero servicii, precum o cabană în munţi, un pădurar să zicem. Sau se află într-o localitate unde acoperirea 4G şi 5G e slabă şi fibră încă nu a ajuns.

Preţul e foarte piperat, în condiţiile în care poţi avea Internet pe fibră la 1 Gbps cu doar câteva zeci de lei. Un alt segment de public este cel al persoanelor de pe platforme marine, al celor care stau la mare altitudine în munţi şi alte nişe de genul”, se arată pe site-ul companiei.

Conexiunea se realizează prin instalarea unei antene de mici dimensiuni de satelit la domiciliu pentru a recepționa semnalul și a transmite lățimea de bandă către router.

Compania oferă o serie de opțiuni de montare pentru acoperișuri, curți și exteriorul locuinței clienților. Starlink a creat și o aplicație pentru Android și iOS care folosește realitatea augmentată pentru a ajuta clienții să aleagă cea mai bună locație și poziție pentru receptoarele lor.

În prezent serviciul mai este disponibil în SUA, Canada, Marea Britanie, Franța, Germania, Austria, Olanda, Irlanda, Belgia, Elveția, Danemarca, Portugalia, Australia și Noua Zeelandă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...