Suma cerută de OMS de la țările bogate. Cu acești bani s-ar putea opri pandemia în 2022

Stan Filon 09.02.2022, 14:07
Suma cerută de OMS de la țările bogate. Cu acești bani s-ar putea opri pandemia în 2022

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) trage un nou semnal de alarmă și spune că pandemia de coronavirus va dispărea doar atunci când un procent important din populația lumii va fi imunizat. Pentru acest lucru este nevoie urgentă de bani, iar OMS a spus exact de câți bani are nevoie pentru ca țările subdezvoltate să poată fi imunizate și ele. Toate țările bogate sunt invitate să contribuie!

Suma cerută de OMS de la țările bogate pentru a pune capăt pandemiei

Organizația Mondială a Sănătății a lansat miercuri un apel către ţările bogate să aloce de urgenţă 16 miliarde de dolari, fonduri care lipsesc încă, pentru finanţarea planului său de combatere a pandemiei de COVID-19. Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a precizat că știința ne-a oferit instrumentele pentru a lupta cu pandemia de coronavirus, însă este nevoie de bani pentru ca aceste instrumente să fie distribuite echitabil în toată lumea.

„Ştiinţa ne-a oferit instrumentele dacă acestea sunt distribuite în mod solidar pe plan mondial, atunci vom putea să punem capăt COVID-19 ca urgenţă sanitară mondială în acest an. Dacă ţările cu venituri ridicate plătesc echitabil cota lor de finanţare a dispozitivului ACT-A, acest program poate ajuta ţările cu venituri mici şi medii să surmonteze ratele scăzute de vaccinare împotriva COVID-19, nivelul scăzut de testări şi penuria de medicamente”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Suma ceruta de OMS de la tarile bogate pentru a pune capat pandemiei
Suma ceruta de OMS de la tarile bogate pentru a pune capat pandemiei

Este nevoie de 16 miliarde de dolari

Directorul OMS a făcut referire la propagarea rapidă a Omicron și a subliniat din nou nevoia de urgentare a distribuirii echitabile a testelor, tratamentelor şi vaccinurilor, insistă şeful OMS. Acest demers poate fă făcut cu ajutorul acceleratorului ACT-A, acronimul englez pentru Acces la instrumente împotriva COVID-19. Acesta este un dispozitiv creat de marile agenţii internaţionale de sănătate, de Banca Mondială şi Fundaţia Bill&Melinda Gates.

Acceleratoul ACT-A este condus de OMS și are ca scop accelerarea accesului la instrumentele de luptă împotriva COVID-19 în ţările defavorizate, unde resursele sunt puține. Una dintre componentele sale este sistemul Covax, introdus încă de la începutul pandemiei şi înainte de apariţia vaccinurilor eficiente, într-o încercare de a garanta un acces echitabil la vaccinuri pe plan mondial. Până la finele lunii ianuarie au fost livrate un total de un miliard de doze de vaccin, prin acest sistem. Pentru ca ACT-A să continue să funcționeze, este nevoie de 16 miliarde de dolari, însă până în prezent au fost colectate doar 800 de milioane de dolari.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...