Directorul OMS insistă să se renunțe la a treia doză de vaccin anti-Covid-19: „Nu voi rămâne tăcut”. Cere ca dozele să fie folosite în țările sărace

Ioana Bucur 08.09.2021, 23:49
Directorul OMS insistă să se renunțe la a treia doză de vaccin anti-Covid-19: „Nu voi rămâne tăcut”. Cere ca dozele să fie folosite în țările sărace

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, cere în continuare ca persoanele deja imunizate să renunțe la a treia doză de vaccin anti-Covid-19. Specialistul a declarat că nu poate să păstreze tăcerea în timp ce țările și companiile „care controlează aprovizionarea globală cu vaccinuri consideră că populaţia săracă a lumii ar trebui să se mulţumească cu resturile”.

A treia doză de vaccin anti-Covid-19, contestată de directorul OMS

În cadrul unei conferințe de presă, Tedros Adhanom Ghebreyesus a solicitat, din nou, amânarea administrării celei de a treia doză de vaccin anti-Covid-19. În acest fel, flacoanele ce ar fi ajuns la oameni deja imunizați complet împotriva SARS-CoV-2 vor putea fi oferite statelor sărace care au reușit să își vaccineze un procent foarte mic al populației.

„În acest moment, nu vrem să vedem o utilizarea la scară largă a dozelor de rapel pentru persoanele sănătoase care sunt complet vaccinate. (…)

Nu voi rămâne tăcut când companiile şi ţările care controlează aprovizionarea globală cu vaccinuri consideră că populaţia săracă a lumii ar trebui să se mulţumească cu resturile”, a declarat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

În primele zile ale lunii august, directorul OMS a cerut decretarea un moratoriu asupra dozelor de rapel până la sfârşitul lunii septembrie, însă mai multe ţări bogate s-au opus public şi au lansat campania administrării celei de-a treia doze de vaccin.

Miercuri, însă, Ghebreyesus a cerut „o prelungire a moratoriului cel puţin până la sfârşitul anului 2021 pentru a permite fiecărei ţări să vaccineze cel puţin 40% din populaţia sa”.

„Obiectivele globale ale OMS rămân în continuare de a ajuta fiecare ţară să imunizeze cel puţin 10% din populaţia sa până la sfârşitul lunii, cel puţin 40% până la sfârşitul anului şi 70% din populaţia globală până la jumătatea anului viitor”, a explicat directorul Organizației Mondiale a Sănătății.

Acesta a dezvăluit că a participat și la cea mai recentă reuniuna a miniștrilor Sănătății din G20, ce a avut loc pe 5 și 6 septembrie, la Roma, unde a fost asigurat că se va face „tot posibilul pentru a aduce vaccinurile necesare pentru a atinge obiectivul de 40% până la sfârşitul acestui an”.

Directorul OMS insistă să se renunțe la a treia doză de vaccin anti-Covid-19
Directorul OMS

România ar putea începe vaccinarea cu a treia doză din luna octombrie

Valeriu Gheorghiţă a afirmat, într-o conferinţă de presă, că Agenţia Europeană a Medicamentului discută despre administrarea unei doze 3, respectiv a unei doze adiţionale de vaccin împotriva COVID-19.

„Aş vrea să explic această diferenţă. Pe de-o parte, vorbim de o doză suplimentară de vaccin la anumite categorii de persoane imunodeprimate, cum sunt persoanele post-transplant sau persoanele care sunt în evidenţă cu afecţiuni oncologice, în tratament activ, persoanele cu alte condiţii de imunodepresie fie primară, fie dobândită, cum este infecţia HIV, netratată sau în stadii avansate, de asemenea, persoanele care fac terapii imuno-supresoare, fie cortico-terapie, fie terapie biologică, vor avea indicaţie de a efectua trei doze de vaccin în cadrul primei scheme de vaccinare, în loc de două doze care se recomandă la acest moment”, a arătat el, explicând că EMA evaluează această indicaţie pentru vaccinurile Pfizer şi Moderna.

Medicul a adăugat că, de la momentul autorizării, persoanele care se încadrează în categoriile de risc menţionate vor primi trei doze de vaccin.

„De asemenea, se discută de doza de rapel sau booster care se efectuează la cel puţin şase luni de la schema iniţială de vaccinare şi care se propune pentru categoriile de persoane vulnerabile, persoanele vârstnice, persoanele care se află în evidenţă cu afecţiuni cronice şi ulterior se vor putea vaccina şi celelalte categorii de persoane, care au primit schema iniţială de vaccinare”, a mai spus Gheorghiță.