SUA sar din nou în sprijinul Ucrainei. Au anunţat un nou ajutor militar în valoare de două miliarde de dolari

Elena Avramescu 24.02.2023, 13:16
SUA sar din nou în sprijinul Ucrainei. Au anunţat un nou ajutor militar în valoare de două miliarde de dolari

Anunț de ultimă oră făcut de Washington, care va acorda o nouă tranşă de ajutor militar Ucrainei, în valoare de 2 miliarde de dolari, acest anunţ intervenind cu ocazia marcării vineri a unui an de la declanşarea invaziei ruse, notează AFP.

Ajutor militar acordat Ucrainei din partea SUA

„SUA anunţă un ajutor militar suplimentar de 2 miliarde de dolari Ucrainei. Vom continua să examinăm ceea ce este necesar şi ne vom strădui să oferim tot ceea ce Ucraina are nevoie pentru a învinge pe front”, a declarat Sullivan la CNN.

În plus, înaltul responsabil ce l-a însoţit pepreședintele Joe Biden în vizita surpriză întreprinsă la Kiev în această săptămână, a ținut să mai precizeze că administraţia americană se preocupă constant demodalitatea prin care poate „să ofere Ucrainei instrumentele necesare pentru a câştiga”.

Jake Sullivan a mai notat faptul că preşedintele american, în cursul vizitei sale la Kiev, l-a anunţat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski că SUA vor livra Ucrainei „mai multă artilerie, mai multă muniţie, mai multe sisteme Himars”, înafară de toate celelalte promisiuni anterioare de a livra mai multe vehicule blindate şi mai multe tancuri.

Sistemul Himars reprezintă un lansator de rachete montat pe blindate uşoare, ce este utilizat de ceva vreme cu succes de către forţele ucrainene.

„F-16 nu au legătură cu luptele pe termen scurt. Acestea se referă la apărarea pe termen lung a Ucrainei”, a mai notat Jake Sullivan cu privire la livrarea de avioane F-16 cerute de Ucraina.

Ajutorul militar american a sosit in Ucraina
Ajutor militar american in Ucraina

Crucea Roșie Română, un nou ajutor pentru Ucraina

La începutul lunii trecute, convoiul umanitar al Crucii Roşii Române a plecat către Ucraina cu scopul de a aduce noi ajutoare ce au fost solicitate în prealabil de Crucea Roşie ucraineană cu scopul de a face faţă crizei de energie electrică şi frigului.

„A trecut aproape un an de zile de la intensificarea conflictului armat din Ucraina. În acest timp, milioane de oameni au fost forţaţi să îşi părăsească casele şi să lase totul în urmă. Crucea Roşie Română a oferit sprijin continuu refugiaţilor din Ucraina, nu doar ajutându-i să înceapă o nouă etapă a vieţii lor în ţara noastră, dar şi prin materiale de strictă necesitate trimise în Ucraina.

Marţi, 10 ianuarie, trei tiruri cu 483 de pachete (kituri) de dormit în valoare de 305 000 euro au pleacat din depozitul Crucii Roşii Române, pus la dispoziţie gratuit de catre CTPark, către depozitul Crucii Roşii Ucrainene din Uzhhorod. De aici, materialele umanitare vor fi distribuite în locurile cu cel mai mare deficit de electricitate, acolo unde oamenii suferă de frig”, se precizează în comunicat.

Doar un singur kit de dormit are o valoare de 208 euro şi conţine mai multe produse, cum ar fi un pat pliant, o saltea, o lenjerie de pat, o pernă, o pătură şi 2 prosoape. Se pare că materialele au putut să fie achiziționate prin donaţia UiPath Foundation în valoare de 50000 euro, dar şi prin donaţia Infineon Technologies Romania în valoare de 9000 euro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...