Trageri de luptă cu sisteme HIMARS, efectuate de militari români. Imaginile s-au viralizat pe rețelele de socializare

Elena Avramescu 12.08.2022, 07:00
Trageri de luptă cu sisteme HIMARS, efectuate de militari români. Imaginile s-au viralizat pe rețelele de socializare

S-au efectuat trageri de luptă cu celebrele sisteme HIMARS ale Ministerului Apărării la Cincu, efectuate de luptătorii din Batalionul 81 Rachete Operativ Tactice. Însă ceea ce a surprins a fost faptul că deplasarea spre poligon, cât și coloana de lansatoare de rachete a fost filmată și disitribuită pe reţelele sociale.

Sistemele HIMARS, zărite pe teritoriul României

Astfel că nu este de mirare faptul că imaginile filmate în Focșani s-au viralizat instant pe social media, unde s-a putut observa convoiul militar cu mai multe lansatoare HIMARS, mai precis rachetele americane care sunt baza trupelor ruseşti pe frontul din Ucraina. Au putut să fie zărite zece lansatoare M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), precum şi mai multe autovehicule militare de sprijin.

„Focşani, România: mare convoi de HIMARS, probabil îndreptat spre Ucraina. Lucru foarte serios. Cât timp se vor preface ruşii că nu văd? HIMARS după HIMARS. De-ale noastre. Geto-dace. Şi care au în dotare şi ATACAMS care ajung până la Sevastopol”, a declarat o internaută. Referirea s-a făcut la rachetele cu raza mai mare de acţiune din dotarea Ministerului Apărării Naţionale (MApN), care însă nu au ajuns şi la sisteme HIMARS donate de Statele Unite către Ucraina din motive tactice.

În cursul zilei de joi, 11 august, Ministerul Apărării (MApN) a decis să vorbească despre misterul convoiului militar, spunând că echipamentele militare văzute la Focşani veneau de la un exerciţiu de antrenament într-o localitate din judeţul Braşov.

Trageri de lupta cu sisteme HIMARS, efectuate de militari romani
Sisteme HIMARS

„În prima săptămână a lunii august, Batalionul 81 Rachete Operativ Tactice «Maior Gheorghe Sonţu» a desfăşurat activităţi de instrucţie în Centrul Naţional de Instruire Întrunită din Cincu. Pentru militarii batalionului, punctul culminant al pregătirii a fost executarea tragerilor de luptă cu sistemul HIMARS, tehnică intrată în dotarea Brigăzii 8 ROT în anul 2021.

Primele trageri cu sistemele HIMARS ale Armatei României au avut loc în Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capu Midia, în perioada 8-10 iunie 2022. Pentru România, realizarea capabilităţii de sprijin de foc indirect constituie un interes esenţial de securitate şi contribuie în mod semnificativ atât la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, cât şi la îndeplinirea angajamentelor asumate de ţara noastră în cadrul NATO”, a notat MApN.

Cu toate acestea, nu este clar ce fel de muniţie s-a utilizat, însă se vorbește despre sistemele cu M31A1 (Unitary), fiind vorba despre rachetele cu cea mai modestă rază de acţiune pe care le pot utiliza HIMARS sau vectorii utilizaţi şi de ucraineni în prezent şi care au o rază de lovire de 70 de kilometri. Rachetele au o foarte mare putere explozivă, iar precizia tragerii este unică deoarece sistemele complexe de ghidaj nu permit o eroare mai mare de trei metri.

Se pare că România va avea un număr de 54 de lansatoare HIMARS, costul programului fiind de aproximativ 1,5 miliarde de dolari. Astfel că în România ajung 81 de rachete tip M31A1 Unitary şi 81 de rachete tip M30A1 Alternative warhead, precum şi 54 de rachete de tip MGM-140 ATACMS.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...