SUA face presiuni asupra Chinei. Se solicită de urgență informaţiile despre noua epidemie de COVID-19

Elena Avramescu 23.12.2022, 09:01
SUA face presiuni asupra Chinei. Se solicită de urgență informaţiile despre noua epidemie de COVID-19

Situația epidemiologică din China stârnește reale îngrijorări în întreaga lume, dar mai ales în SUA. Tocmai de aceea, Antony Blinken, șeful diplomaţiei americane a făcut solicitări Chinei pentru a împărtăşi informaţiile sale cu privire la noul val de COVID-19 cu care se confruntă ţara şi chiar a oferit ajutor sub formă de vaccinuri.

China, rugată să ofere informații cu privire la noua epidemie de COVID-19

„Este foarte important ca toate ţările, inclusiv China, să aibă în vedere ca oamenii să fie vaccinaţi, ca testele şi tratamentele să fie disponibile şi, mai mult, ca informaţiile despre ceea ce trăiesc să fie împărtăşite lumii, pentru că aceasta are implicaţii nu doar pentru China, ci pentru întreaga lume”, a declarat acesta într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Se pare că din momentul în care Beijingul a decis să ridice restricţii sanitare stricte la începutul lui decembrie, numărul cazurilor pozitive de COVID-19 a crescut amenințător în China, ceea ce a dus la îngrijorări cu privire la o mortalitate ridicată în rândul persoanelor în vârstă.

Tocmai din această cauză, crematoriile sunt pline până la refuz, astfel că nu se poate stabili o legătură oficială cu COVID-19.

„Este posibil ca alte variante să se dezvolte, ca aceste variante să se răspândească la rândul lor şi să ne afecteze pe noi, pe noi sau pe alte ţări”, a mai spus Antony Blinken îngrijorat, ținând să mai precizeze că este gata să ofere un ajutor celor care doresc, încă China nu a făcut acest lucru.

În plus, secretarul de stat al american plănuieşte o vizită la Beijing la începutul lui 2023 pentru a încerca să atenueze tensiunile cu principalul adversar diplomatic şi economic al Statelor Unite.

În China, spitalele sunt copleşite, medicamentele antigripale lipsesc cu desăvârșire din farmacii, iar ţara este nevoită să învețe să trăiască cu virusul.

După Shanghai și Beijingul este lovit de coronavirus. Restricții și testări în masă
Cazuri Covid

Cea mai gravă situație pare să fie la Chongqing, o municipalitate-provincie cu peste 30 de milioane de locuitori, unde la un crematoriu nu mai sunt locuri pentru depozitarea cadavrelor. Astfel că numărul acestora este mult mai mare decât în anii precedenți, a declarat un angajat sub protecția anonimatului.

„Cu toţii suntem foarte ocupaţi, nu mai este loc pentru cadavre în camerele frigorifice”, a notat angajatul care nu a putut preciza dacă aceste decese sunt asociate COVID-19.

„Evident că suntem ocupaţi, ce loc nu este (ocupat) în acest moment?”, a declarat, de asemenea, reprezentantul unui crematoriu din Baoding, lângă Beijing, situat la 1.300 km distanţă.

În acest sens, la Baoding, autorităţile au anunţat alte cinci decese în cursul acestei zile, după ce în ziua precedentă au fost înregistrate două. Însă experții sunt de părere că aceste sunt subestimate.

În urmă cu câteva zile, în faţa crematoriului Dongjiao din Beijing erau mai mult de o sută de vehicule care aşteptau să intre, majoritatea fiind dricuri decorate cu panglici de culoare închisă şi buchete de flori. Cu toate acestea, instituţia nu a vrut să vorbească despre cauza acestor decese. O situație asemănătoare se petrece și la Guangzhou, un crematoriu a raportat o situaţie destul de îngrijorătoare.

„Incinerăm peste 40 de cadavre pe zi, comparativ cu o duzină înainte. Suntem de trei până la patru ori mai ocupaţi faţă de anii precedenţi”, a declarat un angajat al crematoriului sub protecţia anonimatului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...