Decizie de ultimă oră luată de China, care a anunțat în această dimineață o relaxare generală a restricţiilor sanitare împotriva COVID-19. În plus, s-a decis ca unele cazuri pozitive să stea în carantină la domiciliu. În următoarea perioadă, cetățenii chinezi vor avea posibilitatea să călătorească între provinciile țării fără a mai face test COVID în prealabil.
Noile relaxări se petrec după un val fără precedent de proteste în mai multe orașe din China, provocate de restricțiile duse la extrem impuse de autorități.
„Persoanele infectate asimptomatice şi cazurile uşoare care pot fi izolate la domiciliu vor fi izolate astfel de manieră generală”, conform noilor instrucţiuni dezvăluite de Comisia Naţională de Sănătate.
Noua schimbare este complet neobișnuită pentru statul chinez, ținând cont de norma în vigoare de aproape trei ani, care cerea ca orice caz pozitiv să fie plasat automat într-un centru de carantină.
Însă asta nu este tot, deoarece China a mai anunțat că va reduce şi mai mult testele de acid nucleic şi frecvenţa acestora, ținând cont că până acum le cerea locuitorilor să se testeze de mai multe ori pe săptămână pentru a putea accede în orice loc public.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Tot miercuri s-a anunțat că nu se mai interzic deplasările dintr-o provincie chineză în alta fără a prezenta un test PCR negativ vechi de cel mult 48 de ore şi niciun test nu va fi solicitat nici la sosire. Anunțul a fost făcut după publicarea oficială de noi cifre îngrijorătoare pentru a doua economie mondială.
Relaxarea la nivel naţional a restricţiilor s-a anunțat la zece zile după declanşarea unui val de manifestaţii. Se pare că în aproximativ zece oraşe din China, manifestanţii au protestat împotriva politicii sanitare aspre, unii cerând chiar demisia preşedintelui Xi Jinping.
La sfârșitul lunii noiembrie, China a făcut un anunț important, spunând că îşi va accelera campania de vaccinare a persoanelor în vârstă împotriva Covid-19, la scurt timp după ce au fost înregistrate recorduri de infectări în ultimele zile. Anunţul vine tot după o serie de proteste, organizate în urmă cu câteva zile în mai multe oraşe chineze faţă de măsurile sanitare extrem de stricte.
„Comisia Naţională pentru Sănătate (NHC) va accelera creşterea ratei de vaccinare a persoanelor cu vârste de peste 80 de ani şi să continue să crească rata de vaccinare a persoanelor cu vârste între 60 şi 79 de ani. Un grup special de lucru va fi creat pentru vaccinarea persoanelor vârstnice împotriva COVID-19.
Este necesar să facem pedagogie ştiinţifică în rândul populaţiei despre importanţa şi avantajele vaccinării şi să facem pe deplin cunoscută eficacitatea vaccinurilor în prevenirea formelor grave de boală şi a deceselor”, au spus reprezentanţii NHC.
Momentan, rata insuficientă de vaccinare în China este un argument puternic promovat de Guvernul de la Beijing pentru a justifica politica sa sanitară strictă, denumită „zero COVID” şi care implică multe lockdown-uri, plasarea în carantină la venirea din străinătate şi testarea aproape zilnică a populaţiei.