SUA confirmă 9 cazuri de variola maimuței în 7 state

Elena Avramescu 27.05.2022, 07:06
SUA confirmă 9 cazuri de variola maimuței în 7 state

Statele Unite ale Americii au declarat joi că au identificat nouă cazuri de variolă a maimuței în șapte state, unele la persoane care nu aveau un istoric recent de călătorie internațională. Cele nouă cazuri au fost confirmate în Massachusetts, Florida, Utah, Washington, California, Virginia și New York, au declarat reporterilor Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.

S-au înmulțit cazurile de variola maimuței în SUA

Cele mai multe dintre infecțiile detectate la nivel global până acum nu au fost severe. Multe, dar nu toate, au fost raportate la bărbații care întrețin relații sexuale cu bărbați. Simptomele includ febră și o erupție cutanată distinctă.

Toate cazurile din SUA „sunt la bărbați homosexuali, bisexuali și la alți bărbați care întrețin relații sexuale cu bărbați”, a declarat directorul CDC, Rochelle Walensky, într-un briefing de presă. Walensky a îndemnat o abordare care este „dirijată de știință, nu de stigmatizare”.

Peste 20 de țări în care variola maimuței nu este endemică au raportat focare de boală virală, cu aproximativ 200 de cazuri confirmate și peste 100 de cazuri suspectate de infecții, majoritatea în Europa. Organizația Mondială a Sănătății a cerut țărilor să sporească supravegherea variolei maimuțelor.

Primul caz de variolă a maimuței din Statele Unite a fost raportat în Massachusetts săptămâna trecută.

Unele dintre cele nouă cazuri identificate miercuri au o istorie recentă de călătorii internaționale în zone cu focare active de variolă a maimuțelor, dar „altele nu au”, a declarat joi directorul CDC.

Boala, care apare mai ales în vestul și centrul Africii, este o infecție virală care a fost înregistrată pentru prima dată în Republica Democratică Congo în anii 1970.

„Nu ar trebui să fim surprinși să vedem mai multe cazuri raportate în SUA în zilele următoare”, a declarat Raj Panjabi, director principal pentru securitatea sănătății și bioapărare la Casa Albă, în conferința de presă.

Variola maimutei este o boala grea
Variola maimutei

Canada raportează 10 noi cazuri de variola maimuței

Agenția de Sănătate Publică a Canadei a confirmat 10 noi cazuri de variolă a maimuței, inclusiv primul caz în provincia Ontario, ridicând numărul total al țării la 26 de cazuri, a anunțat agenția joi. Provincia Quebec a raportat 25 de cazuri, o creștere cu nouă cazuri față de miercuri, a spus agenția. Este posibil ca mai multe cazuri să fie confirmate în zilele următoare, după ce sunt testate mostre din „mai multe jurisdicții”, se arată în comunicat.

Canada și-a confirmat primele două cazuri de variola maimuță săptămâna trecută.

Variola maimuță este o infecție virală rară, similară cu variola umană, deși mai ușoară, înregistrată pentru prima dată în Republica Democrată Congo în anii 1970. Numărul cazurilor în Africa de Vest a crescut în ultimul deceniu.

Aproximativ 200 de cazuri confirmate de variola a maimuței au fost detectate până acum în peste 20 de țări în care nu este endemică, a anunțat joi Organizația Mondială a Sănătății.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...