Spania raportează 59 de cazuri de variola maimuței. Începe achiziționarea de vaccinuri antivariolice

Mihnea Tălău 26.05.2022, 10:08
Spania raportează 59 de cazuri de variola maimuței. Începe achiziționarea de vaccinuri antivariolice

Guvernul spaniol a anunțat miercuri 59 de cazuri de variolă a maimuțelor, adăugând că va obține vaccinuri și medicamente antivirale pentru a stopa răspândirea acestei boli prin intermediul unui acord comun de achiziții publice al UE.

În Spania s-au semnalat 171 de cazuri suspecte de variolă

Un total de 59 de persoane au fost testate pozitiv pentru această boală prin testul PCR, dintre care 20 au fost confirmate ca fiind afectate de aceasta prin secvențierea genomului, a declarat ministrul sănătății, Carolina Darias.

În total, 171 de cazuri suspecte de variolă au fost raportate la nivel național.

Spania intenționează, de asemenea, să achiziționeze vaccinuri antivariolice Imvanex și antivirale Tecovirimat – utilizate de obicei pentru tratarea aceleiași boli – prin intermediul unui program comun de achiziții publice al UE pentru a încerca să stopeze răspândirea variolei maimuțelor, a declarat Darias.

Autoritatea de Răspuns la Urgențe Sanitare a Uniunii Europene „va pune la dispoziția statelor membre vaccinul antivariolic”, a spus ea, adăugând că dozele vor fi „distribuite în mod echitabil între statele membre”.

Nu există un tratament specific, dar s-a constatat că vaccinarea împotriva variolei este eficientă în proporție de aproximativ 85 % în prevenirea variolei maimuțelor.

Variola maimutei se extinde in mai multe tari

Câte cazuri a raportat OMS

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că, până la 22 mai, peste 250 de cazuri confirmate și suspecte au fost raportate oficial agenției de sănătate a ONU din 16 țări din afara națiunilor endemice din Africa de Vest și Centrală.

Variola maimuței, care de obicei nu este fatală, poate provoca febră, dureri musculare, ganglioni limfatici umflați, frisoane, epuizare și o erupție asemănătoare cu varicela pe mâini și pe față.

Alte două țări europene, Cehia și Slovenia au anunțat cazuri de variola maimuței.

În cazul variolei maimuței, pentru ca primele simptome să apară, durează între cinci și 21 de zile .

Principalele simptome includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflați, frisoane și stare de epuizare. Poate să apară și o erupție cutanată, care începe adesea pe față, apoi se răspândește în alte părți ale corpului. Erupția se schimbă și trece prin mai multe etape, asemănătoare varicelei, înainte de a forma la final o crustă, care cade mai apoi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...