Cazuri de variola maimuței, detectate în alte trei țări pentru prima dată

Elena Avramescu 25.05.2022, 12:01
Cazuri de variola maimuței, detectate în alte trei țări pentru prima dată

Emiratele Arabe Unite (EAU) au devenit primul stat din Golf care a înregistrat un caz de variola maimuță. Republica Cehă și Slovenia au raportat, de asemenea, primele cazuri marți, alăturându-se altor 18 țări pentru a detecta virusul în afara bazei sale obișnuite din Africa. Se așteaptă că acest număr va crește și mai mult, dar experții spun că riscul general pentru populația generală rămâne scăzut.

Variola maimuței se extinde în mai multe țări

Au fost găsite focare de virus în Europa, Australia și America. Simptomele includ adesea febră și erupție cutanată – dar infecția este de obicei ușoară. În Emiratele Arabe Unite, oficialii din domeniul sănătății au anunțat că a fost detectat un caz la un călător care a vizitat recent Africa de Vest și care primește acum tratament medical.

Autoritățile de acolo spun că sunt „pe deplin pregătite” pentru a gestiona orice focar, adăugând că au existat protocoale de supraveghere timpurie pentru detectarea bolii.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că virusul poate fi controlat cu răspunsul corect în țările din afara Africii, unde de obicei nu este detectat.

„Vă încurajăm pe toți să sporiți supravegherea variolei maimuțelor pentru a vedea unde sunt nivelurile de transmitere și pentru a înțelege încotro se îndreaptă aceasta”, a spus directorul OMS pentru Pregătirea pentru Riscuri Infecțioase Globale, Sylvie Briand, la o conferință de marți, potrivit BBC.

Este posibil ca focarele să nu fie normale, dar rămân controlabile, a adăugat ea.

În afara Africii, există acum 237 de cazuri confirmate și suspectate de variolă a maimuței, iar autoritățile sanitare din întreaga lume au anunțat planuri de a limita virusul.

Variola maimutei se extinde in mai multe tari
Variola maimutei

Germania spune că a comandat până la 40.000 de doze de vaccin Imvanex, folosit pentru tratarea variolei, dar eficient și împotriva variolei maimuței, pentru a fi gata în cazul în care focarul se agravează.

Oricine a fost deja vaccinat cu un vaccin împotriva variolei în urmă cu mai mulți ani ani, ca parte a unei eforturi globale de eradicare a bolii, ar trebui să aibă imunitate existentă, au spus oficialii germani din domeniul sănătății. Dar au adăugat că tratamentul mai vechi are mai multe efecte secundare, așa că nu este potrivit pentru combaterea variolei maimuței de astăzi.

Și în Franța, care a detectat trei cazuri, oficialii au anunțat o campanie de vaccinare direcționată a adulților care au fost expuși recent. Autoritățile de acolo recomandă ca un vaccin să fie administrat în termen de patru zile de la expunere, dar până la 14 zile după aceea, dacă este necesar.

În Anglia, oficialii au anunțat marți că au fost detectate încă 14 cazuri de virus, ridicând numărul total de cazuri din Marea Britanie la 71.

Variola maimuță este de obicei asociată cu călătoriile în Africa Centrală sau de Vest, dar unele dintre cazurile care au apărut în afara acestor țări nu au avut nicio legătură de călătorie.

Simptomele includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflați, frisoane și epuizare. Se poate dezvolta o erupție cutanată, care începe adesea pe față, apoi se răspândește în alte părți ale corpului. Erupția se schimbă și trece prin diferite etape înainte de a forma în sfârșit o crustă, care mai târziu cade.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...