VIDEO

Încetarea stării de alertă și noile relaxări. Alexandru Rafila: Se renunță la utilizarea măștii, atât în spații deschise, cât și închise

Mihnea Tălău 08.03.2022, 15:30
Încetarea stării de alertă și noile relaxări. Alexandru Rafila: Se renunță la utilizarea măștii, atât în spații deschise, cât și închise

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat, marți, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul ministerului, că după doi ani, România iese starea de alertă, fapt în urma căruia mai multe restricții sunt ridicate.

Restricțiile ridicate din 9 martie

„Prudența trebuie să reprezinte o prioritate în următoarea perioadă.  (..)În primul rând, se renunță la utilizarea măștii, atât în spații deschise, cât și închise. Purtarea măștii este necesară, dar nu va mai fi obligatorie. Masca este recomandată în spațiile aglomerate. Nu vor exista limite în diverse spații publice, fie că vorbim despre instituții, spații comerciale. Nu vor mai exista limite în privința orarului. La nivelul legislației, care reglementează călătorille, certificatul PLF de localizare a călătorilor nu va mai fi solicitat. De asemenea, la intrarea în țară nu va mai fi solicitat certificatul electronic COVID” a spus Rafila.

El a vorbit și despre măsurile pe care„ le promovăm cu tărie”, întrucât Noi ne găsim în situația unei transmiteri comunitare și chiar dacă scăderea a fost foarte rapidă, totuși 5.000 de cazuri pe zi, cât au fost azi, o incidență de 14 la mie și 100 de decese sunt niște cifre care ne îndeamnă să fim prudenți în perioada următoare și să continuăm acest trend descendent și să nu ajungem la o nouă creștere”.

Între acestea numărându-se spălatul pe mâini, utilizarea dezinfectaților și purtarea măștii pentru siguranța personală.

Recomandări pentru măsuri individuale

„Voi face referire și la recomandările noastre profesionale, care sunt legate de modul în care înțelegem noi lucrurile:

Purtarea măștii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spaţiile închise, în grădiniţe, şcoli şi universităţi, atât pentru personalul didactic şi nedidactic cât şi pentru elevi. Evitarea spaţiilor aglomerate, indiferent dacă sunt în interior sau exterior.

Le recomandăm oamenilor în continuare să se spele pe mâini. Recomandările sunt importante ca infectările să nu crească din nou.

Mijloacele de transport în comun şi unitățile de interes public curățate şi dezinfectate periodic.

La persoanele care au simptome, testare şi apoi prezentarea la un centru de evaluare pentru a fi evaluaţi şi a primi tratament specific antiviral.

Aceste măsuri fac parte dintr-un pachet de măsuri individuale”, a mai afirmat Alexandru Rafila

Rafila a anunțat, întrucât starea de alertă nu va mai fi prelungită în urma scăderii numărul de infectări du COVID-19, restricțiile care sunt eliminate începând de miercuri, 9 martie.

În primul rând s-a renunțat la purtarea măștii de protecție în exterior, la certificatul electronic Covid la intrarea în țară, în centrele comerciale, instituţiile publice, hoteluri, pensiuni şi restaurante. În plus este permisă organizarea de evenimente private cu participarea a maxim 200 de persoane, precum și creşterea limitei de la 30 la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, fără restricţii de interval orar.

Elevii vor merge la școală, fizic, iar angajaţii nu vor mai presta în regim de telemuncă și fără ca programul să se mai decaleze.

Ce se intampla in Romania dupa ce oamenii au renuntat la masca de protectie in aer liber

În România, starea de alertă a fost instituită pe 15 mai 2020, odată ce a încetat starea de urgență, iar de atunci a fost prelungită succesiv, în fiecare lună.

Pe data de 7 februarie 2022, Guvernul României a prelungit pentru ultima dată, cu încă 30 de zile, starea de alertă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...